ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Μαίνεται η φωτιά στην Αρκαδία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Σολομό Κορινθίας καθώς και στην Αρκαδία, ενώ λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι εκδηλώθηκε και νέα εστία φωτιάς στην περιοχή της Μεγαλόπολης, κοντά στα χωριά Ελινίτσα και Ποταμιά. Η νέα αυτή πυρκαγιά απειλεί την Ποταμιά και κατευθύνεται με ένταση προς την ιερά Μονή Μπούρας.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς σε όλη την έκταση του πύρινου μετώπου της Αρκαδίας, που από χθες έχει αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης λόγω των
ισχυρών ανέμων και του δύσβατου και δυσπρόσιτου της περιοχής.Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες με 56 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα και δυνάμεις του στρατού καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τη σβήσουν, ενώ από αέρος συνδράμουν στο έργο των επίγειων δυνάμεων τα πληρώματα 4 καναντέρ και ισάριθμων ελικοπτέρων.

Αυτή την ώρα η φωτιά καίει ανατολικά του Ραψομμάτη και απειλεί το χωριό για δεύτερη φορά από χθες, ενώ λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Καλαμάτας από το 178,1 χλμ, στον ανισόπεδο κόμβο Αθήναιου, έως το 198,6 χλμ, στον ανισόπεδο κόμβο Παραδεισίων, και η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται και διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης - Μεγαλόπολης - Καλαμάτας.

Και στο Σολομό Κορινθίας υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις που προκαλούνται από τους ισχυρούς ανέμους αλλά και την μορφολογία του εδάφους που δεν επιτρέπει εύκολα την πρόσβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να επιχειρήσουν, και έχει κάψει πολλά στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργειών, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τριπόλεως, από το 84,5 χλμ. στην αρχή του αυτοκινητοδρόμου από Κόρινθο προς Τρίπολη, έως το 100ο χλμ., στον κόμβο Αγίου Βασιλείου και γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας η οποία διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Άργους.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς στην Κορινθία και την Αρκαδία συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής από όλη την νότιο και την Στερεά Ελλάδα, ερπυστριοφόρα οχήματα και εθελοντικές ομάδες πολιτών που δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες, ενώ το έργο τους συνδράμουν και πολλά εναέρια μέσα.

ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...