ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Για την φωτιά στα Πηγάδια προσήχθησαν τέσσερις Αλβανοί !

Μία από τις πιο επικίνδυνες πυρκαγιές του καλοκαιριού ήταν εκείνη που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην περιοχή «Πηγάδια» (Πηγαδιώτικο γεφύρι) στο Δήμο Δυτικής Μάνης, σύμφωνα με το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πύραρχο Βασίλη Καπέλιο.
 
Κάποιες ενδείξεις οδηγούν τις έρευνες της Πυροσβεστικής προς εμπρησμό, ενώ την ίδια νύχτα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας προσήγαγε 4 Αλβανούς, οι οποίοι στη συνέχεια παραδόθηκαν στο Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας.
 

Επικίνδυνη πυρκαγιά
Ακόμα και χθες η φωτιά στα Πηγάδια έκαιγε, χωρίς ωστόσο να απειλεί την περιοχή και με την Πυροσβεστική να έχει τον απόλυτο έλεγχό της. Εκεί παρέμεναν και χθες δύο πυροσβεστικά οχήματα και πέντε πυροσβέστες.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε σε πολύ δύσβατη περιοχή, λίγη ώρα πριν από τη μία τα ξημερώματα, ενώ μετά την επίσημη καταμέτρηση αποδείχθηκε ότι έκαψε, τελικά, 40 στρέμματα δασικής έκτασης.
 
Μάλιστα, ο κ. Καπέλιος τη χαρακτήρισε επικίνδυνη, καθώς, αν οι δυνάμεις δεν κατάφερναν γρήγορα να την ελέγξουν, θα μπορούσε να ξεφύγει και να γινει ιδιαίτερα καταστροφική για τον Ταΰγετο.
 

Μάλιστα, τα πράγματα δυσκόλεψε το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να πετάξουν πυροσβεστικά αεροσκάφη λόγω των ισχυρών αναταράξεων εκείνη την ημέρα και κατά συνέπεια, ήταν από τις πιο πετυχημένες κατασβέσεις της υπηρεσίας.

Προσαγωγές
Λίγες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας εντόπισαν στην περιοχή και προσήγαγαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας τέσσερις αλλοδαπούς, υπήκοους Αλβανίας, Μάλιστα, οι δύο από αυτούς φαίνονται ως κάτοικοι Καλαμάτας, ο τρίτος ως κάτοικος Ζακύνθου και ο τέταρτος ως κάτοικος Κρήτης.
 
Ακολούθως, τους παρέδωσαν στο Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, όπου εξετάσθηκαν, δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον τους και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ωστόσο, η προανάκριση συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ Βίκυ Βετουλάκη - Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: