ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Πληρώστε την εφορία σε 6 - 12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών

Οι τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Citibank και Marfin Egnatia Bank προσφέρουν στους φορολογουμένους τη δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή τους στην Εφορία σε έξι έως 12 άτοκες δόσεις.
Όπως αναφέρει το "Έθνος", την ώρα που το Δημόσιο δίνει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή τους στην Εφορία σε 7 δόσεις -με την προϋπόθεση ότι έχουν εισόδημα κάτω από 60.000 ευρώ- οι τράπεζες προσφέρουν μέχρι 12 άτοκες δόσεις.

Σημειώνεται πάντως, ότι τη δυνατότητα αυτή έχουν μόνο όσοι διαθέτουν πιστωτική κάρτα με επαρκές πιστωτικό όριο.
Ο μέγιστος αριθμός άτοκων δόσεων ανά τράπεζα είναι:
  • 12 άτοκες δόσεις στην Τράπεζα Πειραιώς
  • 9 άτοκες δόσεις στην Εθνική και τη Eurobank
  • 6 άτοκες δόσεις στις τράπεζες Alpha, Marfin Egnatia Bank και Citi-bank.
Οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών έχουν δύο επιλογές:
Είτε να πληρώσουν το σύνολο της οφειλής με την κάρτα τους, κερδίζοντας την έκπτωση του 1,5% που προβλέπεται. Το μειωμένο ποσό εν συνεχεία εξοφλείται στην τράπεζα από 6 έως και σε 12 άτοκες δόσεις.
Ή, εάν επιλέξουν την πληρωμή του φόρου σε δόσεις, υπάρχει η δυνατότητα χρέωσής τους κάθε μήνα στην πιστωτική κάρτα. Κάθε δόση μπορεί να εξοφλείται με την κάρτα μέχρι σε 12 άτοκες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος χάνει την έκπτωση του 1,5%.
Όμως για να βγει κερδισμένος ο φορολογούμενος, θα πρέπει κάθε μήνα να πληρώνει το σύνολο της οφειλής του. Διαφορετικά θα επιβαρυνθεί με τους τόκους των πιστωτικών, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και το 20%.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...