ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Οριστικό λουκέτο για τις Εφορίες Μεσσήνης, Κυπαρισσίας, Πύλου τον Νοέμβριο

ΗΤΑΝ θέμα χρόνου να γίνουν νέα λουκέτα. Αυτή την φορά  μαζικά στις Εφορίες Κυπαρισσίας, Πύλου αλλά και Μεσσήνης μετά την περσινή τους συγχώνευση με ότι αυτό συνεπάγεται για φορολογουμένους και κυρίως το προσωπικό τους.
Γιγαντιαίες πρόκειται να είναι οι αλλαγές που θα γίνουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου καθώς, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα πρόκειται να ανασταλούν ή να συγχωνευθούν τουλάχιστον 200 εφορίες. Στην Μεσσηνία κλείνουν οι εφορίες Πύλου , Κυπαρισσίας και Μεσσηνης. Ο Νομός θα εξυπηρετείται από την ΔΟΥ Καλαμάτας Την ώρα που η φοροδιαφυγή «καλπάζει» και οι εντεταμένοι φορολογικοί έλεγχοι θεωρούνται μονόδρομος προκειμένου να
παταχθεί η οικονομική διαφθορά, το υπουργείο Οικονομικών έχει στα «σκαριά» σχέδιο για μείωση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.
Φορολογικοί κύκλοι, μιλώντας στη zougla.gr, κάνουν λόγο για προγραμματισμένη και σχεδιασμένη κίνηση που σκοπό έχει να οδηγήσει τη φορολογική διοίκηση σε ιδιωτικοποίηση.
«Όταν κλείσουν οι εφορίες, ειδικά σε περιοχές της επαρχίας, οι πολίτες θα αναγκάζονται, προκειμένου να διευθετήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να πηγαίνουν σε λογιστές. Οδηγούν την φορολογική διοίκηση σε ιδιωτικοποίηση» σημειώνουν.
Κατεβάζουν ρολά
Πλήρως κατατοπιστικό για τις αλλαγές που πρόκειται να έρθουν τον Σεπτέμβριο είναι το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο εκδόθηκε τον Ιούλιο και φέρει την επισήμανση «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ».
Σύμφωνα με αυτό, από 1η Σεπτεμβρίου 2012 πρόκειται να ανασταλεί η λειτουργία των εξής Δ.Ο.Υ:

Ι’ Αθηνών, ΙΑ’ Αθηνών, Αργυρούπολης, Β’ Καλλιθέας, Μοσχάτου, Πετρούπολης, ΚΑ’ Αθηνών, Κορυδαλλού (Νομός Αττικής), Μεγαλόπολης (Αρκαδία), Β’ Πατρών (Αχαΐα), Τούμπας (Θεσσαλονίκη), Γ’Λάρισας (Λάρισα), Νέας Ζίχνης, Νιγρίτας (Σερρών).
Παράλληλα, «λουκέτα» θα μπουν και τον Οκτώβρη καθώς σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο, 21 Δ.Ο.Υ. θα κατεβάσουν ρολά και θα συγχωνευθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.