ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ

Η τριανταφυλλιά χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «ο βασιλιάς των λουλουδιών» και μαγεύει σχεδόν όλους με τα χρώματα και τις μυρωδιές της. Γνωρίστε το φυτό, τη φροντίδα που χρειάζεται και φυτέψετε τη δική σας τριανταφυλλιάστον κήπο ή το μπαλκόνι σας.

Ποικιλίες τριανταφυλλιάς
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιάς, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ομορφύνουν πολλούς διαφορετικούς χώρους. Υπάρχουν τριανταφυλλιές θαμνώδεις, χαμηλές, αναρριχώμενες, δενδρώδεις, εκατόφυλλες κ.α. Μπορεί κανείς να επιλέξει με βάση το προσωπικό του γούστο και τον χώρο του,
π.χ. αν θέλει να φτιάξει παρτέρια, πέργκολες ή συστάδες κτλ., αφού δεν εξαρτάται τόσο από τον τύπο του εδάφους.

Φύτεμα τριανταφυλλιάς
Οι τριανταφυλλιές θέλουν αρκετό ήλιο, γι’ αυτό είναι προτιμότερα τα σημεία που έχουν αρκετό ήλιο, όχι κοντά σε άλλα δέντρα και στην ίδια θέση να μην έχουν αναπτυχθεί για πολύ καιρό άλλα παρόμοια φυτά. Φυσικά, το πλούσιο και υγρό έδαφος και ιδανικά με κοπριά, είναι το καλύτερο που μπορείτε να προσφέρετε στις τριανταφυλλιές σας.
Οι γυμνόριζες τριανταφυλλιές φυτεύονται από το τέλος του φθινοπώρου μέχρι και τις αρχές της άνοιξης, ακόμη κι αν έχει πολύ κρύο. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε τριανταφυλλιές που παρέχονται σε μπάλα τύρφης ή άλλες που έχουν ήδη αναπτυχθεί σε γλάστρα.
Μπορείτε να φυτέψετε τις γυμνόριζες τριανταφυλλιές σας μόλις τις προμηθευτείτε. Το καλύτερο, είναι να βυθίσετε το φυτό για περίπου μία ώρα σε νερό και μετά να φυτέψετε. Ανοίγετε ένα λάκο και εμπλουτίζετε το χώμα που αφαιρέθηκε με κοπριά ή τύρφη. Ρίχνετε λίγο στον πυθμένα του λάκου και τοποθετείτε το φυτό, προσέχοντας να είναι απλωμένες οι ρίζες. Μετά βάζετε το υπόλοιπο χώμα, πατάτε καλά και ρίχνετε αρκετό νερό.
Για να διατηρήσετε τις τριανταφυλλιές σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες θα πρέπει να προσέξετε να υπάρχουν επαρκείς τρύπες για να φεύγει το νερό και το βάθος της γλάστρας να είναι αρκετό, τουλάχιστον 30 εκατοστά για τις χαμηλές, για να μπορούν να αναπτυχθούν οι ρίζες τους. Φυτεύοντας, στο βάθος της γλάστρας θα χρειαστεί χαλίκι για στράγγισμα και καλό είναι να χρησιμοποιηθεί χώμα, τύρφη και χαλίκι σε ίσες ποσότητες.

Φροντίδα τριανταφυλλιάς
Οι τριανταφυλλιές χρειάζονται συχνό πότισμα και ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε περιοχές με σκληρό νερό και κατά τον πρώτο χρόνο που φυτεύτηκαν. Με σκάλισμα και προσθήκη κοπριάς, θα βοηθηθούν να ανθίζουν συχνότερα.
Οι τριανταφυλλιές ωφελούνται πολύ από κοπριά και λίπανση, αλλά προσέξτε να μη ρίχνετε χημικά λιπάσματα σε φυτά που έχετε φυτέψει πρόσφατα. Η περίοδος λίπανσης είναι από Φεβρουάριο μέχρι και τον Αύγουστο.
Οι τριανταφυλλιές χρειάζονται κλάδεμα κατά την πιο κρύα περίοδο του χρόνου. Στους θάμνους αφαιρούνται τα ξερά ή τα γερασμένα κλαδιά και τα κανονικά κλαδεύονται μέχρι περίπου στο ένα τρίτο που μήκους τους. Στις χαμηλές τριανταφυλλιές καθαρίζονται τα μικρά αδύναμα κλαδιά.

Παράσιτα και ασθένειες της τριανταφυλλιάς
Τα βασικότερα παράσιτα και ασθένειες της τριανταφυλλιάς είναι το ωίδιο (εμφανίζεται ως άσπρο χνούδι), οι μαύρες κηλίδες, περονόσπορος και σκωρίαση. Η τριανταφυλλιά απειλείται, επίσης, από αρκετά έντομα, όπως μελίγκρα, κάμπιες, μικρές αράχνες κ.α. Η αντιμετώπισή τους ποικίλει, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται θειάφι.

Οι τριανταφυλλιές μπορούν να χαρίσουν για πάρα πολλά χρόνια εξαιρετική ομορφιά στο μπαλκόνι ή στον κήπο, συνοδεύοντάς την με τα μεθυστικά τους αρώματα.

ΑΠΟ http://www.mamakid.gr

2 σχόλια:

Αθανασία είπε...

Γειάσου Τάσο!τι ωραίο άρθρο...τα τριαντάφυλλα,μ'αρέσουν κι εμένα..είναι από τα αγαπημένα μου μπράβο πολύ ωραίο και το μπλόγκ πολύ ωραίο μπράβο...(Υ-σ η Αθανασία είμαι βρέ...η κόρη του Δημήτρη που είναι φίλος του θείου σου!...)καλησπέρες...

TASOSPLATI είπε...

Καλησπέρα Αθανασία. Ευχ.για τα καλα σου λογια. Προσπαθω.....Γίνε κ΄ μέλος του blog μας. Αν βρεις δυσκολία ρίξε σύρμα έτσι; Καληνύχτα κ΄να είσαι πάντα καλά......

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...