ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Αυτόματο πότισμα. Εξοπλισμός. (Από τον Νίκο Παραρά)

Το αυτόματο πότισμα απαρτίζετε από τα κάτωθι τμήματα--υλικά:
Τον προγραμματιστή. Υπάρχουν οι προγραμματιστές μπαταρίας και οι προγραμματιστές ρεύματος. Οι προγραμματιστές μπαταρίας ελέγχουν συνήθως μια ηλεκτροβαλβίδα η οποία είναι συνδεδεμένη μαζί τους. Οι προγραμματιστές ρεύματος ελέγχουν περισσότερες της μιας ηλεκτροβαλβίδες, οι οποίες τοποθετούνται σε φρεάτια. Τις εντολές, από τον προγραμματιστή προς τις ηλεκτροβαλβίδες, τις μεταφέρουμε με άνθυγρο καλώδιο ΝΥΥ.
Τις ηλεκτροβαλβίδες. Κυκλοφορούν στο εμπόριο από 3/4" και μεγαλύτερες. Το πηνίο τους διεγείρεται με 24 V έτσι ώστε να αποφεύγονται κίνδυνοι από βραχυκυκλώματα. ΠΡΟΣΟΧΗ μην χρησιμοποιείτε ηλεκτροβαλβίδες 220
V είναι μεν φθηνότερες αλλά πολύ επικίνδυνες.
Τα φρεάτια ηλεκτροβαλβίδων. Είναι συνήθως πλαστικά, με πράσινο καπάκι (για να μην διακρίνεται ανάμεσα στον χλοοτάπητα) στρογγυλά η παραλληλόγραμμα, μιας η περισσοτέρων ηλεκτροβαλβίδων.
Τους εκτοξευτές ή μπεκ. Οι εκτοξευτές είναι πολλών ειδών έτσι ώστε να καλύπτουν όλες τις δυνατές περιπτώσεις (τόσο από πλευράς ωφέλιμης απόστασης όσο και από πλευράς γωνίας κάλυψης). Τους διακρίνουμε σε υπόγειους (ποπ-απ) και σε υπέργειους.
Οι σωλήνες πολυαιθυλενίου. Υπάρχουν όλες οι διατομές από πολύ λεπτό (Φ4) έως πολύ χοντρό (Φ90). Στους κήπους συνήθως χρησιμοποιούμε τους κατά περίπτωση απαιτούμενης διαμέτρου σε αντοχή 6 ATM. Σημειώνω εδώ την ύπαρξη των σταλακτοφόρων σωλήνων σε Φ16, Φ20 και Φ25 που χρησιμοποιούνται για το πότισμα καλλωπιστικών θάμνων, λαχανόκηπου και  δέντρων.
Τα διαφόρων ειδών εξαρτήματα συνδεσμολογίας όπως: ταφ - ρακόρ - σύνδεσμοι - σέλλες - μαστοί - μούφες και άλλα.
Τα καλώδια , που πρέπει να είναι ανθεκτικά στην υγρασία. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούμε καλώδια ΝΥΥ. Καλό θα είναι, ιδιαίτερα όταν το πλήθος των ηλεκτροβαλβίδων είναι μεγάλο, το καλώδιο αυτό να είναι χρωματικής διάκρισης στους κλώνους του. Αυτό μας βοηθάει πολύ στην σωστή και γρήγορη συνδεσμολογία.
Ο Νίκος Παραράς είναι γεωπόνος.

ΑΠΟ http://www.valentine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.