ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Φιλιατρά: Πάνω από 20 παραβιάσεις και απόπειρες διαρρήξεων αυτό το μήνα!

«Πάρτυ» σε αγροικίες κάνουν οι κακοποιοί
Ανενόχλητοι, όπως φαίνεται, δρουν στην Τριφυλία κακοποιοί, που μέρα – νύχτα κάνουν «πάρτυ» μπουκάροντας σε αγροικίες και ξώσπιτα και αρπάζοντας ό,τι θεωρούν πως έχει κάποια αξία και τους είναι χρήσιμο!
 

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στην περιοχή των Φιλιατρών, όπου τα χτυπήματα κακοποιών είναι καθημερινά, με τις απόπειρες διαρρήξεων, τις παραβιάσεις και τις κλοπές αυτό το μήνα να ξεπερνούν τις 20!
 

Οι κακοποιοί δείχνουν να έχουν αποθρασυνθεί τελείως, από την αδυναμία που παρουσιάζουν οι αστυνομικές αρχές, παρά τα εκατοντάδες (δεν είναι υπερβολή) κρούσματα από την αρχή του έτους στην Τριφυλία, να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν. Έτσι, «χτυπούν» ασύστολα, σαρώνοντας στο πέρασμά τους, σχεδόν, τα πάντα. Εργαλεία, αγροτικά μηχανήματα, τραπέζια, καρέκλες, οικιακά σκεύη και μηχανήματα, παλιές κουζίνες, πλυντήρια, τηλεοράσεις, ραδιοκασετόφωνα, είδη ρουχισμού, κουφώματα αλουμινίου και ό,τι σιδερένιο ή χάλκινο βρουν!
 

Η κατάσταση έχει ξεφύγει, πια, και ουδείς μπορεί να προβλέψει και να εκτιμήσει πού θα φτάσει. Οι πολίτες, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει, ζουν καθημερινά με το φόβο, την ανησυχία και την ανασφάλεια. Δεν ξέρουν τι μπορεί να αντιμετωπίσουν, τι μπορεί να τους βρει.
 

Με τα διαρκώς επαναλαμβανόμενα και εντεινόμενα κρούσματα εγκληματικότητας στην Τριφυλία έχουν χάσει την ηρεμία και την οικογενειακή τους γαλήνη, ενώ έχει διαρραγεί η κοινωνική συνοχή. Παράλληλα, έχει εξαντληθεί κάθε απόθεμα αντοχής και ανοχής. Αφού δε, όπως θεωρούν, οι αστυνομικές αρχές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο και την αποστολή τους (λόγω και προβλημάτων από ελλείψεις προσωπικού – οχημάτων, αλλά ίσως και για άλλους λόγους που οφείλει υπηρεσιακά να εξακριβώσει το Αρχηγείο), φέρονται περισσότερο από ποτέ αποφασισμένοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους! 

Είναι τέτοια, δε, η απόγνωση και η οργή τους, που αξίζει να σημειωθεί ότι κάτοικοι στην περιοχή των Φιλιατρών, στων οποίων τις αγροικίες μπουκάρισαν κακοποιοί, είπαν στο «Θ» πως στις περισσότερες των περιπτώσεων, όταν τα κλοπιμαία ήταν σχετικά μικρής αξίας, δεν ανέφεραν καν το συμβάν στο Α.Τ. Φιλιατρών. «Τόσες και τόσες υποθέσεις είναι ανεξιχνίαστες, μεγαλύτερες και πολύ σοβαρότερες, σιγά μην ιδρώσουν για δύο καζάνια και τρεις καρέκλες!».
 

Στην περιοχή των Μύλων Κυπαρισσίας άγνωστοι, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, χτύπησαν επανειλημμένα, παραβίασαν αγροικίες και ξώσπιτα, δυτικά του οικισμού, στα όρια με τα Μυρέικα, αλλά και στην περιοχή του «Μεταλλείου», και σήκωσαν από καζάνια και ψυχαστήρες μέχρι μικρές μαντεμένιες ψησταριές εξωτερικού χώρου, σχάρες, σιδεριές, παλιές σόμπες, ακόμη και χαλκό σε σκόνη!
 

Στην Τερψιθέα, σήκωσαν από ξώσπιτο ένα παλιό σιδερένιο στρογγυλό τραπέζι, αφήνοντας όμως το τζάμι που είχε πάνω του.
 

Κάτοικος των Φιλιατρών, του οποίου την αγροικία στο Λιμενάρι έχουν παραβιάσει τρεις (!) φορές, φανερά αγανακτισμένος τα έβαλε με τους πάντες και τα πάντα, λέγοντας: «Δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει Αστυνομία, δεν υπάρχει τίποτα. Είμαστε στο έλεος των κακοποιών. Η Αστυνομία, πού και πού, κάνει μόνο βόλτες με το περιπολικό στην πλατεία, το Στόμιο και το Μύλο, τώρα το καλοκαίρι, αλλά δεν πιάνει κανέναν…».
 
Στην Αγία Κυριακή, παραβίασαν αγροικία σπάζοντας το τζάμι του παράθυρου, μπήκαν και, αφού έφαγαν κονσέρβες που βρήκαν σε ένα ντουλάπι κάτω από τον παλιό νεροχύτη, έφυγαν, παίρνοντας μαζί τους ένα γκαζάκι, παλιές κατσαρόλες, μπρίκι, ενώ άφησαν ανοιχτό πάνω στο τραπέζι ένα παλιό ραδιόφωνο!
 
Επίσης, όπως πληροφορηθήκαμε, στο Βρωμονέρι πήραν από χτήμα σιδεροπασσάλους που είχε στοιβαγμένους κάτω από ένα δέντρο ο ιδιοκτήτης, ενώ από ξώσπιτο σε διπλανό χωράφι βούτηξαν ένα αλυσοπρίονο και μερικά εργαλεία.


ΠΗΓΗ Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος

1 σχόλιο:

Αθανασία είπε...

Ε,καλησπέρα Τασούλη...ε,εχμ...ναί π ως να το σχολιάσει,κάποιος αυτό τώρα? ότι έχουμε,ξεφύγει έχουμε ξεφύγει για τα καλά...και που είσαι ακόμη!!..αν συνεχιστεί η κατάσταση,αυτή ΔΕ μας βλέπω καθόλου καλά....μα καθόλου όμως?...που να δείς, τι γίνεται'δώ στην Αττική-Αθήνα!!!...(ε, και γιανά μ ην ανατρέξουμε τώρα στο ιδιαίτερα, φοβερό περιστατικό με τον νεαρό στη Παιανία που έβαψε τα χέρια,του με αίμα...καθώς αναγκάστηκε,να σκωτόσει τον αλβανό που μπήκε,στο σπίτι του κι απειλούσε,τη μάνα του ότι θα τη σκωτόσει με μαχαίρι...που αυτό ήταν το χειρότερο,απ'όσα έχουν καταγραφεί ως τώρα?εδώ...ή το περιστατικό του νεαρού,που τον σκώτοσαν αλλοδαποί στο γκαράζ του σπιτιού του,γιανά του πάρουν μία καμέρα που είχε, γιανά βιντεοσκοπήσει τη γέννα των παιδιών του)έχουν γίνει βέβαια κι άλλα,πλήθος άλλα...ως τώρα αλλά όχι τόσο σοβαρά...ε,η κοινωνία έχει παρεκτραπεί γενικώς...έχουμε χάσει γενικώς τον έλεγχο...καλησπέρες....

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.