ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Οι πιο παράξενες γαμήλιες παραδόσεις

Το καλοκαίρι ανέκαθεν αποτελούσε την αγαπημένη εποχή για όσους θέλουν να παντρευτούν. Καλός καιρός, ακόμη καλύτερη διάθεση. Σε κάποιες περιοχές του κόσμου όμως, η άγια αυτή μέρα του γάμου είναι ακριβώς ό,τι όλοι μας έχουμε ονειρευτεί. Πραγματικά αξέχαστη.
Γιατί για κάποιους το απλό πέταγμα της ανθοδέσμης είναι αρκετά passé…

Μια πιο… dark παράδοση επικρατεί πριν τον Σκωτσέζικο γάμο. Είναι το λεγόμενο “blackening”, το μαύρισμα δηλαδή της νύφης. Εδώ οι καλεσμένοι θα πρέπει να “στολίσουν” τη νύφη με σάλτσες, αυγά, φτερά ή ότι άλλο σκεφτεί ο καθένας. Και για να επισημοποιήσουν το “μαύρισμα” παρελαύνουν όλοι μαζί στην πόλη…


 Στην μακρινή Κίνα οι νύφες δεν επιλέγουν μόνο ένα νυφικό, αλλά τρία! Το πρώτο, που φορούν στην κύρια τελετή, είναι σε κόκκινες, ροζ ή μπορντό αποχρώσεις αποχρώσεις, το οποίο συμβολίζει το γεγονός ότι η αγάπη γιορτάζει τη μέρα του γάμου. Στη συνέχεια μπορούν να αλλάξουν το νυφικό αυτό, φορώντας ένα άλλο, σε λευκή απόχρωση αυτή τη φορά. Τέλος, η νυφούλα αλλάζει ξανά φορεσιά, επιλέγοντας αυτή τη φορά ένα νυφικό σε χρώμα της επιλογής της ή κάποια τουαλέτα.

 

Όταν οι Μαροκινοί μιλούν για γαμήλιο γλέντι, έχουν στο μυαλό τους κάτι διαφορετικό από ένα πολύωρο “πάρτυ”. Τα happenings διαρκούν (όπως και στις περισσότερες Μουσουλμανικές χώρες) από τέσσερις έως επτά ημέρες. Αδιάκοπα. Η μέρα του γάμου πάντως για τη νύφη ξεκινά ιδιαίτερα απολαυστικά αφού, όπως ορίζει το έθιμο, απολαμβάνει ένα μπάνιο μέσα σε γάλα λίγο πριν ξεκινήσει την τελετουργία της Beberiska που είναι το ζωγράφισμα των χεριών και των ποδιών της με περίτεχνα σχέδια από χένα.

 
 

 Οι Ρώσοι δε χρειάζεται να παντρευτούν για να περιμένουν… βάσανα, τα ζουν ακριβώς πριν το γάμο! Για την ακρίβεια, ο γαμπρός στη Ρωσία, πριν την τελετή θα πρέπει να περάσει μια βόλτα από το σπίτι της αγαπημένης του. Εκεί, καλείται να εντυπωσιάσει την οικογένεια αλλά και τους φίλους της με δύο τρόπους. Είτε προσφέροντάς τους ακριβά δώρα και κοσμήματα, είτε περνώντας από ειδικά τεστ, όπως το να αλλάξουν πάνα σε κάποιο από τα μωρά, που έχουν φροντίσει να φέρουν, είτε πρέπει να χορέψει ό,τι κομμάτι του ορίσουν, στον κατάλληλο ρυθμό φυσικά. Σίγουρα, υπάρχουν και άλλες γαμήλιες παραδόσεις ανά τον κόσμο, που είναι πραγματικά άκρως πρωτότυπες.

 
Πηγή: cosmo.gr

ΑΠΟ http://www.otherside.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.