ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Τι πρέπει να προσέξετε πριν και μετά τη γυμναστική

Πριν ξεκινήσετε να γυμνάζεστε ή αφού τελειώσετε με την άσκησή σας θα πρέπει να τηρείτε κάποιους κανόνες, ώστε να σας προστατεύουν από τυχόν παρενέργειες, αλλά κυρίως να προετοιμάζετε τον οργανισμό σας να περνάει ομαλά από την ένταση της γυμναστικής στους κανονικούς ρυθμούς.

Οι κανόνες αυτοί είναι:

*Επαρκής ύπνος

Αν κοιμάστε πολύ, τότε η πολύωρη ακινησία οδηγεί τον οργανισμό σε νωθρότητα και τους μυς σε
χαλαρότητα. Πώς, λοιπόν, να γυμναστείτε σ’ αυτή την κατάσταση;

Οι ειδικοί συνιστούν 6-7 ώρες ύπνο για έναν εργαζόμενο, ώστε να έχει την ώρα της γυμναστικής την κατάλληλη ενέργεια.

*Αποχή από το κάπνισμα

Οι ειδικοί θεωρούν ότι πριν από την άσκηση θα πρέπει κανείς να απέχει από το κάπνισμα ένα 24ωρο! Κάπως βαρύ και υπερβολικό για τους καπνιστές έτσι;

Ο χρόνος, πάντως, δεν μπορεί να πέσει κάτω από 16 ώρες, ώστε να υπάρχει στους πνεύμονες το απαραίτητο οξυγόνο που θα χρησιμοποιήσει ο οργανισμός κατά την άσκηση.

Για μετά την άσκηση η αποχή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα 2ωρο, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να δεχθεί τη νικοτίνη.

*Κατάλληλος ρουχισμός

Το τι θα φοράτε την ώρα που θα γυμνάζεστε δεν πρέπει να το ορίζει ή μόδα, αλλά η… υγεία. Προτιμάτε, λοιπόν, ρούχα βαμβακερά και όσο το δυνατό λιγότερα τώρα που κάνει ζέστη. Διαλέξτε τα να είναι άνετα και όχι εφαρμοστά, που εμποδίζουν την κίνηση.

Επίσης, αποφεύγετε τις αδιάβροχες ή συνθετικές φόρμες, που δεν αφήνουν το δέρμα να αναπνέει. Τέλος, δώστε την κατάλληλη σημασία και στα παπούτσια σας, τα οποία θα διαλέγετε ανάλογα με το σπορ σας.

*Απαραίτητο ντους

Μετά από κάθε σωματική δραστηριότητα έχετε ανάγκη από ένα καλό, ζεστό ντους. Και όχι, βέβαια, μόνο για λόγους καθαριότητας, αλλά κι επειδή το ζεστό νερό βοηθάει τους μυς να επανέλθουν στη φυσιολογική τους μορφή και, κυρίως, να χαλαρώσουν από την άσκηση.

*Αλλαγή ρούχων

Αν συνηθίζετε να κάθεστε για αρκετή ώρα μετά την άσκηση με τη βρεγμένη σας φόρμα, ξεχάστε το! Η αλλαγή των βρεγμένων ρούχων της γυμναστικής επιβάλλεται να γίνεται αμέσως, γιατί το βρεγμένο ρούχο πάνω στο ζεστό από την ένταση δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

*Σωστή διατροφή

Φάτε ελαφρά 1-2 ώρες πριν από την άσκηση. Το κανονικό γεύμα πρέπει να απέχει 3-4 ώρες από την άσκηση. Πιείτε 2-3 ποτήρια υγρά 2 ώρες πριν από την άσκηση.

Μην τρώτε γλυκά αμέσως μετά τη γυμναστική, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει εύκολα το λίπος τους. Αν νιώθετε υπογλυκαιμία, προτιμήστε λίγο μέλι ή κάποιο γλυκό του κουταλιού.

Καταναλώστε νερό, χυμούς και αναψυκτικά μετά την άσκηση, για να αναπληρώσετε έτσι τα υγρά που χάσατε. Η αναπλήρωση των υγρών πρέπει να αρχίζει αμέσως μετά την άσκηση, γιατί διαφορετικά θα χρειαστείτε πάνω από ένα 24ωρο για να το πετύχετε.

Πηγή: belife.gr

ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: