ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Καθυστερεί το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα

Απέφυγε να δεσμευτεί χθες ο Γιάννης Καρνέσης για οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα παράδοσης του νέου εθνικού δρόμου, ως προς το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα, συμπεριλαμβανόμενης της παράκαμψης.
Οσον αφορά δε το τμήμα Τσακώνα - Θουρία, το στέλεχος του υπουργείου Υποδομών που επισκέφτηκε χθες το Δημαρχείο Καλαμάτας προσδιόρισε ότι αυτό θα παραδοθεί στις αρχές Ιουλίου.
Δεν ήταν όμως σε θέση, όπως είπε, να γνωρίζει αν ο «Μορέας» θα εφαρμόσει την απόφαση Βορίδη επιβάλλοντας διόδια.
Πρόσθεσε πάντως ότι την επόμενη εβδομάδα ο δρόμος Τσακώνα - Θουρία θα ελεγχθεί από κλιμάκιο του υπουργείου, ενώ προσδιόρισε περί τα μέσα Ιουλίου την παράδοση του κλάδου προς Μεσσήνη, ο οποίος καθυστέρησε -όπως είπε ο Γιάννης Καρνέσης- λόγω της απαλλοτρίωσης μιας ιδιοκτησίας.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας έκανε λόγο για παράδοση του συνόλου του δρόμου -μαζί με τη γέφυρα στο Νέδοντα- στο τέλος του 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η κατασκευή της παράκαμψης στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης -εκεί που θα φτιαχτεί η μεταλλική τοξωτή γέφυρα- έχει καθυστερήσει αρκετά, και αυτό γιατί δεν έχει οριστικοποιηθεί η έγκριση της συμπληρωματικής σύμβασης ύψους 1,5 με 2 εκ. ευρώ. Η έγκρισή της είναι θέμα πολιτικής ηγεσίας και η ακυβερνησία έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών θα πρέπει να εγκρίνει τη συμπληρωματική σύμβαση και κυρίως να πείσει το Ελεγκτικό Συνέδριο για την αναγκαιότητα υλοποίησης της παράκαμψης και έγκρισης του επιπλέον ποσού, που θα δοθεί από εθνικούς πόρους σ’ αυτή την κρίσιμη για τον τόπο περίοδο.
Πάντως, και να δοθεί σύντομα η έγκριση, εκτιμάται πως η ολοκλήρωση της παράκαμψης θα καθυστερήσει και μπορεί να μην παραδοθεί ούτε τον Αύγουστο. Γι’ αυτό και χθες ο κ. Καρνέσης απέφυγε να δεσμευτεί για χρονοδιάγραμμα.

ΚΑΜΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Το στέλεχος του υπουργείου Υποδομών με αρμοδιότητα τα έργα παραχώρησης Πελοποννήσου, παρά τις επίμονες ερωτήσεις για το επίμαχο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα, δεν θέλησε να προβεί σε καμία εκτίμηση περί του χρόνου παράδοσής του: «Το υπουργείο κάνει ό,τι είναι δυνατόν, αλλά ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος παράδοσης» είπε ο Γ. Καρνέσης.
Στα σχετικά ερωτήματα επανάλαβε πολλές φορές ότι αισθάνεται υποχρεωμένος να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του υπουργείου για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου τμήματος.
Μίλησε για δυσκολίες -τη φύση των οποίων δεν προσδιόρισε πάντως- ενώ επικαλέστηκε και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ως έναν από τους λόγους που δεν έχει οριστικοποιηθεί η παράδοση του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα μαζί με την παράκαμψη.

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ


Ο Γιάννης Καρνέσης βρέθηκε χθες στο Δημαρχείο Καλαμάτας -μετέχοντας σε σύσκεψη με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, τους αντιδημάρχους Ανδρέα Καραγιάννη, Χρίστο Ριζά και Θανάση Ηλιόπουλο, όπως και υπηρεσιακούς παράγοντες- και είχε συναντήσεις με παρόδιους στην περιοχή του περιφερειακού δρόμου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ζητήματα με ενδεχόμενες επιπλέον απαλλοτριώσεις που θα απαιτηθούν για τον συγκεκριμένο δρόμο, αλλά και διαφωνίες για τα επικείμενα.
Ως προς τα άλλα ζητήματα που τέθηκαν στη σύσκεψη, όπως η επισκευή από τον «Μορέα» του υφιστάμενου οδικού δικτύου που χρησιμοποιούν τα φορτηγά του, ο Γιάννης Καρνέσης δήλωσε ότι ο «Μορέας» έχει δεσμευθεί τόσο για το δρόμο Θουρία - Γαρδίκι όσο και για το δρόμο προς τα συνεργεία του δήμου δίπλα στο Νέδοντα.
Αντίθετα, ο «Μορέας» διαφωνεί με το υπουργείο Υποδομών και δεν αποδέχεται -όπως είπε ο κ. Καρνέσης- ότι πρέπει να αποκαταστήσει το οδόστρωμα στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο, κάτι που σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου «θα οδηγήσει πιθανότατα σε δικαστική επίλυση των διαφορών».
Β.Γ.Μ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: