ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Καμάκι διαπέρασε το κρανίο 16χρονου, αλλά επέζησε

Τυχερός μέσα στην ατυχία του ήταν ο 16χρονος Yasser Lopez, ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι από ψαροντούφεκο κατά λάθος.
Ο 16χρονος Yasser Lopez είχε πάει για ψάρεμα με έναν φίλο του στη Νότια Φλόριντα. Καθώς προετοίμαζαν τα ψαροτούφεκά τους, από απροσεξία εκτοξεύτηκε το καμάκι το οποίο διαπέρασε το κρανίο του έφηβου, όπως φαίνεται και στις ιδιαίτερα σκληρές φωτογραφίες που παρουσιάζονται στο παραπάνω βίντεο.
Το καμάκι καρφώθηκε ακριβώς πάνω από το δεξί μάτι του Lopez, και βγήκε από το πίσω μέρος του
κρανίου του.
Αμέσως διεκομίσθη σε νοσοκομείο του Μαϊάμι όπου επί τρεις ώρες υποβαλλόταν σε επέμβαση ώστε να αφαιρεθεί το καμάκι από τον εγκέφαλό του.
Η ιατρική ομάδα που τον συνόδευσε από το σημείο του ατυχήματος μέχρι και το νοσοκομείο ανέφερε ότι όταν παρέλαβαν τον Lopez είχε τις αισθήσεις του και μιλούσε μαζί τους, όπως αναφέρει και το δίκτυο Sky News.
Οι χειρουργοί με έκπληξη διαπίστωσαν ότι ο νεαρός δεν είχε υποστεί κάποια σοβαρή ζημιά σε κέντρο του εγκεφάλου του και θα μπορούσε να επιβιώσει της επέμβασης.
Όπως όντως διαπιστώθηκε, κανένα ζωτικό νεύρο δεν είχε τραυματιστεί από το καμάκι, κάτι που σημαίνει ότι ο νεαρός είχε τύχη βουνό.
Ο Anders Cohen, νευροχειρουργός του νοσοκομείου όπου διακομίσθηκε ο νεαρός, δήλωσε: "Είναι τρελό περιστατικό, αλλά όχι τόσο σπάνιο όσο φαντάζεστε. Άνθρωποι έρχονται στο νοσοκομείο με διάφορα αντικείμενα καρφωμένα στο κεφάλι τους. Στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για τεράστια τύχη.
Για καλό του νεαρού, το καμάκι καρφώθηκε στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου και όχι στην αριστερή, κάτι που θα σήμαινε πως η επιβίωση του θα ήταν πολύ πιο δύσκολη, καθώς εκεί εντοπίζονται περισσότερα ζωτικά νεύρα". Μάλιστα, ο ίδιος παρατήρησε ότι ο νεαρός δεν έχασε πολύ αίμα από τον τραυματισμό του.
Μετά την επέμβαση μπορούσε να επικοινωνεί με το περιβάλλον και να δημιουργεί σύντομες προτάσεις, ενώ διαπιστώθηκε μερική αμνησία που ωστόσο σύμφωνα με τους γιατρούς θα αντιμετωπιστεί σύντομα στο άμεσο μέλλον.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...