ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

O κόσμος "στα πόδια τους": Το skywalking είναι η νέα φωτογραφική τρέλα στη Ρωσία


  Οι ριψοκίνδυνοι το δοκιμάζουν. Οι υπόλοιποι πάλι κοιτούν φευγαλέα τις φωτογραφίες- νέα τρέλα στη Ρωσία. Το skywalking ήρθε για να μείνει (και να μας ζαλίσει στην κυριολεξία)!
Εάν ανήκεις στην ομάδα όσων φοβούνται τα ύψη, καλύτερα να μη δεις τις παρακάτω φωτογραφίες. Και σίγουρα απόφυγε την παρέα με τους θεότρελους και τολμηρούς φωτογράφους από τη Ρωσία.


Οι νέοι ερασιτέχνες φωτογράφοι (πολλοί από αυτούς δεν έχουν κλείσει καν τα 18) το έχουν πάρει απόφαση. Θέλοντας να δείξουν πως είναι ατρόμητοι αλλά και πρωτοπόροι, φέρνουν στο διαδίκτυο μια νέα τρέλα. Φορούν τα αθλητικά
παπούτσια τους, παίρνουν τη φωτογραφική μηχανή και παρέα με τον κολλητό τους ανεβαίνουν όοοοοσο πιο ψηλά μπορούν. Σκοπός τους; Να βγάλουν μια φωτογραφία που θα σε κάνει να τα χάσεις, τόσο από έκπληξη, όσο και από τη ζαλάδα.



  Σκεπές πολυόροφων κτιρίων, γέφυρες και ουρανοξύστες αποτελούν  μερικά από τα "ιδανικά" μέρη για να στηθούν και να φωτογραφηθούν.

 Όσο για τον εξοπλισμό ασφαλείας του νέου αυτού trend; Ανεπαρκής ή μηδαμινός.





ΑΠΟ http://www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: