ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Εξαίρεση για απαγόρευση προσλήψεων στους δήμους

Εξαιρέθηκαν οι ειδικές κατηγορίες προσωπικού των ΟΤΑ από την απαγόρευση των προσλήψεων, που ισχύει στη διάρκεια κάθε προεκλογικής περιόδου.
Αυτό επισημαίνεται σε εξαιρετικά επείγον έγγραφο που απέστειλε χθες -και υπηρεσιακά, αλλά και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο- το υπουργείο Εσωτερικών προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, ενώ το κοινοποιεί, μεταξύ άλλων, και στην ΚΕΔΕ.
Η σχετική απόφαση της αρμόδια επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας -στην οποία είχε απευθυνθεί το υπουργείο- αφορά:
α) τη συνέχιση της διαδικασίας πρόσληψης 4.703 ατόμων για ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ
(προσωπικό καθαριότητας), κατά τις διατάξεις του άρθρου 205 ΚΚΔΚΥ, όπως ισχύει,
β) την πρόσληψη 5.000 ατόμων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου μέγιστης διάρκειας 2 μηνών, για προσωπικό πυρασφάλειας, δημοτικών βρεφονηπιακών και καθαριότητας των ΟΤΑ, καθώς επίσης και ναυαγοσώστες,
γ) την πρόσληψη 500 υδρονομέων άρδευσης, και
δ) την πρόσληψη 700 ατόμων για τη στελέχωση των δημοτικών παιδικών κατασκηνώσεων.
Το υπουργείο διευκρινίζει ότι για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες ισχύουν τα αιτήματα πρόσληψης που είχαν υποβάλει οι δήμοι με βάση οδηγίες του υπουργείου από τον περασμένο Ιανουάριο.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι υφίσταται μέγιστος αριθμός διμήνων συμβάσεων που μπορούν να υλοποιηθούν ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει ως εξής και με βάση αυτό σε αυτήν της Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου οι εν λόγω συμβάσεις δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 450.
Οσον αφορά την πρόσληψη υδρονομέων άρδευσης, στην αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου θα προσληφθούν 80.
Τέλος, όσον αφορά το προσωπικό για τη στελέχωση των δημοτικών παιδικών κατασκηνώσεων, το υπουργείο αναφέρει ότι η πρόσληψη του προσωπικού αυτού υπάγεται, εφόσον η ανάγκη υπερβαίνει το δίμηνο, στην έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει
Καταλήγοντας, το υπουργείου τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, οι φορείς διατηρούν το δικαίωμα απευθείας υποβολής αιτήματος εξαίρεσης στην Επιτροπή του άρθρου 28 παρ.4, η οποία και θα κρίνει εάν τα πραγματικά περιστατικά δικαιολογούν την εξαίρεση αυτή, χωρίς να απαιτείται παρέμβαση του υπουργείου».
Η ΠΕΔ
Στο μεταξύ, στην προχθεσινή της συνεδρίαση, η διοίκηση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται «η κατάργηση νόμων και εγκυκλίων που αναφέρονται στην απαγόρευση προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο, γιατί δεν είναι δυνατόν να αναστέλλεται η λειτουργία του κράτους σε μία δημοκρατική κοινωνία για οποιοδήποτε λόγο».    
Β.Γ.Μ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: