ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Η Μαφία της Αθήνας είχε..πλοκάμια μέχρι την Μεσσηνία!

Καίριο χτύπημα στη μαφία της νύχτας κατάφερε η Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, που με μία ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε όλη την Αττική εξάρθρωσε δύο από τις πιο οργανωμένες σπείρες εκβιαστών, οι οποίες δραστηριοποιούνταν σε «προστασίες» καταστημάτων, σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών, τοκογλυφία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σωρεία άλλων εγκληματικών πράξεων, στη Βορειοανατολική Αττική και άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου.
Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, οι δύο εγκληματικές ομάδες αποτελούνταν συνολικά από τουλάχιστον 20 άτομα, μεταξύ των οποίων και παλιοί γνώριμοι των Αρχών από τη δράση τους στον
υπόκοσμο.
Με συντονισμένες επιχειρήσεις, οι αστυνομικοί συνέλαβαν σήμερα στη Νέα Μάκρη, στο Γέρακα, στον Κολωνό και σε άλλες περιοχές 15 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά στελέχη των ομάδων, ενώ άλλοι πέντε αναζητούνται και συμπεριλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία που σχηματίζεται για την υπόθεση.
Οι αστυνομικές έρευνες διήρκεσαν αρκετούς μήνες, με παρακολουθήσεις τηλεφώνων και ατόμων, συλλογή στοιχείων και καταγραφή με κάμερες μελών των δύο συμμοριών, από την οποία προκύπτει πλούσιο οπτικό υλικό κατά τη διάρκεια των παράνομων δραστηριοτήτων τους.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε εκτός των άλλων ότι οι «νονοί» πουλούσαν «προστασία» σε 70 καταστήματα, όπως νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες της Αττικής, εισπράττοντας από 100 έως 1000 ευρώ την εβδομάδα, ανάλογα το κατάστημα και την τοποθεσία του.
Τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων ενέχονται και σε άλλες πράξεις, με κυριότερες την εκβιαστική είσπραξη επιταγών, την παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών, τη διακίνηση γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη διακίνηση ναρκωτικών, πλαστογραφίες, παράνομα παίγνια, καθώς και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Από τους κατηγορούμενους, 10 είναι μέλη της μιας ομάδας και 10 της άλλης, που όμως είχαν διασυνδέσεις και συνεργασία μεταξύ τους.
Στην πρώτη ομάδα ως αρχηγικά στελέχη φέρονται ένας 36χρονος, γνωστός με το ψευδώνυμο «Τούρκος», ο οποίος έχει συλληφθεί άλλες δύο φορές, το 2007 και το 2009 στην Αθήνα και στη Θήβα αντίστοιχα, για συμμετοχή σε ομάδα εκβιαστών στην περιοχή της Παραλίας και εισπράξεις επιταγών με εκβιαστικό τρόπο, ο 52χρονος θείος του και ένας 27χρονος ανιψιός του.
Στη δεύτερη συμμορία ως αρχηγός φέρεται ένας 46χρονος που έχει απασχολήσει την Αστυνομία για συμμετοχή σε ομάδες εκβιαστών μαζί με τον αδελφό του, ενώ το όνομα του είχε εμπλακεί στην απαγωγή του επιχειρηματία Γ. Νικολαϊδη και της φίλης του Σ. Καλαθάκη, το 1997, ενώ ως άμεσοι συνεργάτες του φέρονται ένας θηριώδης μπράβος 29 ετών, επίσης γνωστός στις αρχές και ένας 32χρονος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: