ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Nomophobia:Ο φόβος να αποχωριστείς το κινητό σου

Χάνετε τον ύπνο σας και μόνο στη σκέψη να χάσετε το κινητό σας; Παθαίνετε κρίσης πανικού όταν δε το βρίσκεται μέσα στην τσάντα σας; Ανεβαίνουν οι παλμοί σας όταν δεν το εντοπίζεται στο οπτικό σας πεδίο; Έχετε και δεύτερο στο συρτάρι σας, εφεδρεία μήπως και χαλάσει το πρώτο; Τα βράδια στο κρεβάτι δεν το αποχωρίζεστε, δίνοντας την αστεία δικαιολογία ''μπορεί να μην το ακούσω αν συμβεί κάτι'';
Αν έχετε απαντήσει θετικά έστω και σε μία από αυτές τις υποθετικές ερωτήσεις, αν αναγνωρίσατε τον εαυτό σας, διαβάζοντας τα παραπάνω, τότε
μπορεί να πάσχετε από nomophobia (no mobile phobia), μία φοβία που βρίσκεται σε συνεχή αύξηση.
Η nomophobia είναι μία σχετικά νεοεισαχθείσα φοβία και σχετίζεται με το φόβο της απώλειας του κινητού τηλεφώνου.
Σύμφωνα με την έκθεση της SecurEnvoy, που δημοσιεύεται στη Los Angeles Times, τα ποσοστά των ατόμων που πάσχουν από αυτή τη φοβία βρίσκονται σε συνεχή, ίσως ανησυχητική, άνοδο.
Χρησιμοποιώντας την online υπηρεσία δημοσκοπήσεων OnePull, η SecurEnvoy διαπίστωσε ότι το 66% των 1.000 ερωτηθέντων στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι φοβούνται ότι θα χάσουν ή ότι θα μείνουν, έστω και για λίγο, χωρίς το τηλέφωνό τους.
Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια μια παρόμοια έρευνα διαπίστωσε ότι το ποσοστό όσων υπέφεραν από nomophobia άγγιζε το 53%.
Η τότε έρευνα έδειχνε ότι αντιμέτωποι με μεγαλύτερο φόβο έρχονταν οι άνδρες, ενώ η σύγχρονη έρευνα αποκαλύπτει πως οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο, με ποσοστό 70% έναντι 61% των ανδρών.
Οι άνθρωποι που αναφέρονται ως πιο nomophobic είναι ηλικίας 18-24, σε ποσοστό 77%. Ακολουθούν άτομα ηλικίας 25-34 και τρίτη εμφανίζεται η ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών.
Όμως, είναι λογικό να αναρωτιέστε αν υπάρχει θεραπεία για τη συγκεκριμένη φοβία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να παρακολουθήσει κάποιες συνεδρίες.
Πρώτα από όλα το άτομο θα πρέπει να αρχίσει να φαντάζεται, σε θεωρητικό επίπεδο, πως θα ήταν χωρίς το κινητό του. Σε δεύτερο στάδιο, στο πρακτικό πλέον κομμάτι της θεραπείας, μένουν για λίγα λεπτά μακριά από το κινητό τους τηλέφωνο. Σε ακραία περιστατικά εξετάζεται και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

ΑΠΟ http://news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.