ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Με GPS η καταπολέμηση του δάκου και στη Μεσσηνία

Με την εφαρμογή της τεχνολογίας GPS και GIS θα γίνεται η καταπολέμηση του δάκου και στη Μεσσηνία
Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Δριβελέγκα, το πρόγραμμα θα εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, ενώ καθ΄όλη τη διάρκεια της δακικής περιόδου θα γίνεται ενημέρωση για την πορεία των πειραματικών εργασιών και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 θα υποβληθούν οι εκθέσεις αξιολόγησης των αποτελεσμάτων και ο αντίστοιχος οικονομικός απολογισμός.

Όπως ορίζεται στην απόφαση, για φέτος θα διενεργηθούν οι παρακάτω συγκριτικές πειραματικές εργασίες καταπολέμησης του δάκου της ελιάς:
1. Έλεγχος υπολειμμάτων διαφόρων εντομοκτόνων στο ελαιόλαδο καθ’ όλη την περίοδο παραγωγής ελαιολάδου. Η εργασία αυτή θα γίνει από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες στις οποίες εφαρμόζεται το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά (Εργαστήριο ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη Λυκόβρυση) .
2. Μελέτη ανάπτυξης ανθεκτικότητας του δάκου της ελιάς (Bactocera oleae) στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα, μελέτη επικινδυνότητας για ανάπτυξη ανθεκτικότητας του δάκου της ελιάς, συσχέτιση επιπέδων ανθεκτικότητας με ποσοστό μείωσης της αποτελεσματικότητας των ψεκασμών στις συνιστώμενες δόσεις «semifield cages» και ανάπτυξη απλών και φιλικών προς τον χρήστη πρωτοκόλλων και πιλοτική εφαρμογή από τους τοπικούς φορείς της δακοκτονίας σε συνεργασία με τους Νομούς: Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου, Σάμου, Φωκίδας και Λέσβου.
Η εργασία αυτή θα γίνει από την Π.Ε. Χανίων –Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε).
3. Μελέτη εφαρμογής της τεχνολογίας GIS και GPS στη διαχείριση των από εδάφους δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στους Νομούς: 
Φωκίδας, Σάμου, Ηλείας, Χανίων, Ηρακλείου, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Φθιώτιδας, Μαγνησίας και Ευβοίας. Η εργασία θα περιλαμβάνει πέρα από την παρακολούθηση του ίχνους της πορείας των τρακτέρ ψεκασμού και πειραματισμό παρακολούθησης του ψεκασμού (παρακολούθηση της διασποράς του ψεκαστικού υγρού).
Η εργασία αυτή θα γίνει από τις Αρμόδιες Π.Ε. Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κάθε ελαιοκομικού νομού.
4. Καταγραφή των παρασιτοειδών και ποσοστού παρασιτισμού του δάκου σε
διάφορες εποχές και ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας καθώς και εύρεση φυτών-τραπεζών τα οποία φιλοξενούν παρασιτοειδή του δάκου.
5. Μελέτη δυνατότητας ελάττωσης κατά το ήμισυ του ψεκαστικού υγρού ανά ψεκαζόμενο δένδρο (δηλαδή από 300cc σε 150cc ψεκαστικού διαλύματος/δένδρο).
6. Δοκιμαστική εφαρμογή νεοεγκριθέντων εντομοκτόνων.
7. Συγκριτική μελέτη της χρονικής διάρκειας αποτελεσματικής δράσης ελκυστικών ουσιών του δάκου.
Οι εργασίες των παραγράφων 4, 5, 6, 7 θα γίνουν από την Π.Ε. Χανίων – Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε).
8. Ανάλυση ποιότητας φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα δακοκτονίας. Η εργασία αυτή θα γίνει από το εργαστήριο χημικού ελέγχου και το εργαστήριο υπολειμμάτων του Μ.Φ.Ι.
ΠΗΓΗ messinea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...