ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Πανδαιμόνιο στο Ληξιαρχείο για την κοινωφελή εργασία

Πανδαιμόνιο επικράτησε χθες στο Ληξιαρχείο του Δήμου Καλαμάτας, καθώς ξεπέρασαν τους 300 οι δημότες που προσήλθαν για να λάβουν βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.
Μιλώντας σχετικά στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Ηλιόπουλος εκτίμησε ότι ανάλογη
θα είναι η προσέλευση και τις επόμενες ημέρες.
Οπως διευκρίνισε, για τη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας οι προσερχόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους -στο πρωτότυπο ή σε φωτοτυπία- α) εκκαθαριστικό της Εφορίας για το 2010 και το 2011 ή λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΚ, κινητού τηλεφώνου και β) αστυνομική ταυτότητα (φωτοτυπία), ενώ θα κληθούν να συμπληρώσουν επίσης και μία υπεύθυνη δήλωση.
Οπως είναι γνωστό, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους να απασχοληθούν για 5 μήνες στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος λήγει το Σάββατο 28 Απριλίου.
Το πρόγραμμα στη Μεσσηνία περιλαμβάνει συνολικά 630 θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν από τους καταλόγους ανέργων του ΟΑΕΔ. Αναλυτικά η κατανομή των θέσεων είναι: Δήμος Καλαμάτας 200, Δήμος Μεσσήνης 120, Δήμος Τριφυλίας 100, Δήμος Πύλου-Νέστορος 70, Δήμος Οιχαλίας 50, Δήμος Δυτικής Μάνης 25, ΚΕΦΙΑΠ 15, ΚΑΦΚΑ 9, ΔΕΥΑΚ 20, ΓΟΕΒ 11 και Σύνδεσμος Υδρευσης Καλαμάτας - Μεσσήνης 10.
Η διάρκεια εργασίας θα είναι 5 μήνες (είτε συνεχόμενη είτε τμηματική). Η αμοιβή για κάθε προσλαμβανόμενο ορίζεται σε 25 ευρώ την ημέρα - και πάντως δεν θα ξεπερνά τα 625 ευρώ μηνιαίως, με πλήρη κάλυψη όλων των ασφαλιστικών εισφορών.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στα γραφεία του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» (Αριστομένους 91, Καλαμάτα, τηλέφωνο 27210 95620, υπόψη κ. Κ. Κατσιλιέρη), Δευτέρα έως Παρασκευή 8 π.μ. με 6 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. με 4 μ.μ.
Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» (www.olivetreeroute.gr) και στην ιστοσελίδα του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (www.epanad.gr).
Β.Γ.Μ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.