ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Μειώνονται τα τεκμαρτά αγροτικά εισοδήματα

ΜΕΙΩΜΕΝΑ από 0,17% έως και 11% είναι φέτος τα τεκμαρτά ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος για τα βασικότερα προϊόντα φυτικής παραγωγής, όπως προκύπτει από τους σχετικούς αναλυτικούς πίνακες που εγκρίθηκαν με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου.
Τα ποσά που αναγράφονται στους πίνακες αυτούς οφείλουν να δηλώσουν φέτος στην εφορία πάνω από 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και περισσότεροι από 2.000.000 λοιποί φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και εισοδηματίες), οι οποίοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά αποκτούν και εισοδήματα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Από το υπουργείο Οικονομικών εκδόθηκαν και πίνακες με τις μέσες τιμές καθαρού γεωργικού
εισοδήματος για προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.
Tα τεκμαρτά ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος είναι φέτος μειωμένα κατά 10%-11% για το ρύζι, τις πατάτες και τα ροδάκινα, κατά 5,25% για τις ελιές (βρώσιμες και ελαιοποιήσιμες), κατά 7,5% για τα καπνά ανατολικού τύπου και τα καπνά τύπου Virginia, κατά 2% για τα ξερά φασόλια, τα ζαχαρότευτλα, τα αμπέλια οινοποιίας και τα επιτραπέζια αμπέλια και κατά 0,17%-0,75% για τα πορτοκάλια (ομφαλοφόρα, κοινά και βαλέντσια). Για τα μήλα, τον αραβόσιτο, το σκληρό και το μαλακό σιτάρι τα τεκμαρτά ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος έχουν καθοριστεί σε επίπεδα ίδια με πέρυσι.
Τα τεκμαρτά ποσά ενοικίων ανά στρέμμα καλλιεργήσιμης γης παραμένουν αμετάβλητα σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τα ποσά για τις καλλιέργειες θερμοκηπίων είναι μειωμένα κατά 5% σε σύγκριση με το 2011.
Ποιοι πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις !!
Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση είναι:
1. Όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα και το 2011 το ετήσιο καθαρό γεωργικό τους εισόδημα ήταν πάνω από 3.000 ευρώ. Οι εν λόγω φορολογούμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση ακόμη κι αν το ετήσιο καθαρό γεωργικό τους εισόδημα ήταν το 2011 κάτω από 3.000 ευρώ εφόσον κατά τη διάρκεια του έτους αυτού απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια ή εφόσον βαρύνονται με τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες, υπηρετικό προσωπικό κ.λπ.
2. Όσοι αγρότες πήραν μέσα στο 2011 επιδοτήσεις για προϊόντα φυτικής παραγωγής πάνω από 1.500 ευρώ ή για προϊόντα ζωικής παραγωγής πάνω από 2.250 ευρώ.

ΑΠΟ http://kalamatanews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: