ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Το «Κίνημα του οβελία» στον Έβρο

«Κίνημα του οβελία», έπειτα από αυτά της «πατάτας», και του «φθηνού λαδιού» οργανώνεται τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο.
Ήδη αρκετοί κτηνοτρόφοι του βορείου Έβρου, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να διαθέσουν απευθείας στην πασχαλινή αγορά, περίπου 4.000 ντόπια σφάγια σε τιμή που θα κυμαίνεται από 7 έως 8 ευρώ το κιλό.

Η πρωτοβουλία ανήκει σε ομάδα κτηνοτρόφων οι οποίοι συνέστησαν τον πρώτο πανελλαδικά κτηνοτροφικό συνεταιρισμό, με την επωνυμία «Αμνός Θρακών», βάσει του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς.

Όπως ανέφερε ο γραμματέας του συνεταιρισμού Β. Τσιομπανίδης, μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα, οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν στην πασχαλινή αγορά, ελεγμένα φρέσκα και ποιοτικά τοπικά σφάγια, σε πολύ προσιτή τιμή για τους καταναλωτές. Οι κτηνοτρόφοι προχωρούν ήδη στην καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου, ενώ εξετάζεται και η συνεργασία με φορτηγά-ψυγεία, για την μεταφορά και διεκπεραίωση των παραγγελιών.

Ο συνεταιρισμός αριθμεί σήμερα 85 μέλη σε όλο τον Νομό Έβρου, με συνολική δυναμικότητα περίπου 20.000 ζώα.

Εξάλλου, αντίστοιχη κίνηση κυοφορείται και στη Ροδόπη, με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων του νομού και γενικό γραμματέα της πανελλήνιας ομοσπονδίας, Μαργαρίτη Θεολόγου, να προτείνει τη συνδρομή των δημοτικών αρχών για τη διάθεση αμνοεριφίων μέσα από τα δημοτικά σφαγεία.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...