ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Μετατροπή της ΕΑΣ Μεσσηνίας σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό αποφάσισε η γ.σ.

Με συντριπτική πλειοψηφία η γενική συνέλευση της ΕΑΣ Μεσσηνίας αποφάσισε το Σάββατο τη μετατροπή της οργάνωσης σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό (διαφώνησαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών της Μάνης που τάχθηκαν υπέρ της ανώνυμης εταιρικής σύμπραξης). Το Σώμα καθόρισε τη συνεταιριστική μερίδα της νέας οργάνωσης του νομού στα 300 ευρώ.
Από τη συνέλευση δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις, που κορυφώθηκαν κατά την ψηφοφορία για το ύψος της συνεταιριστικής μερίδας, όπου επικράτησε η πρόταση με τη χαμηλή μερίδα η οποία ήταν κόντρα στην άποψη της διοίκησης και κυρίως του προέδρου Βασίλη Κοζομπόλη. Ηταν επικράτηση
αγροτοσυνεταιριστών της Ν.Δ. που βρίσκονται απέναντι στον πρόεδρο της ΕΑΣ. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη χαμηλή μερίδα των 300 ευρώ ψήφισαν και μέλη του Δ.Σ. που στο Συμβούλιο είχαν αποδεχθεί τα 1.200 ευρώ, τα οποία αρχικά προτάθηκαν εκ μέρους της διοίκησης.
Κατά τη συζήτηση ασκήθηκε έντονη κριτική και επιρρίφθηκαν ευθύνες στα τελευταία Δ.Σ. της Ενωσης και στο υπουργείο που δεν ασκούσε τους απαιτούμενους ελέγχους.
Στη συνάντηση παρέστη και ο Μεσσήνιος στην καταγωγή - σύμβουλος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξης Μπακούρος, ο οποίος έδωσε πολύτιμες πληροφορίες και απάντησε σε ερωτήματα, που "έκαιγαν" τους συνεταιριστές της Μεσσηνίας.
Ενημέρωσε ότι από τους 180 συνεταιρισμούς του νομού, στο μητρώο γράφτηκαν οι 55. Από αυτούς οι 9 μόνο έχουν κερδοφορία, οι 28 έχουν ζημιά και οι 18 δεν έχουν δηλώσει κύκλο εργασιών. Εκρινε ως σωστή την απόφαση - πρόταση του Δ.Σ. της Ενωσης για μετατροπή σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, γιατί δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός υγιών συνεταιρισμών. Πληροφόρησε επίσης ότι: Μέχρι τέλη Μαρτίου όσοι συνεταιρισμοί δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο πρέπει να πάρουν απόφαση συγχώνευσης με την Ενωση. Οι συνεταιρισμοί αυτοί έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα πάνε για εκκαθάριση ή θα συγχωνευθούν με γειτονικό συνεταιρισμό. Η περιουσία του συνεταιρισμού που διαλύεται δε διανέμεται, αλλά διατίθεται σε γειτονικό συνεταιρισμό, στην εκκλησία ή στο δήμο. Ενας συνεταιρισμός - μέλος της Ενωσης που δε συγχωνεύεται, θα πάρει τη συνεταιριστική μερίδα πίσω σε 3 χρόνια. Μέχρι τις 31 Μαρτίου οι συνεταιρισμοί που θα παραμείνουν, πρέπει να αποφασίσουν την αύξηση του κεφαλαίου τους στις 30.000 ευρώ και έως το τέλος Ιουνίου να γίνουν εκλογές για Δ.Σ. Τα υγιή, παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία ενός συνεταιρισμού δεν κατάσχονται από τις τράπεζες, αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν από το νέο συνεταιρισμό. Η τράπεζα μπορεί να κατάσχει μόνο αστικά ακίνητα.
Ο κ. Μπακούρος ξεκαθάρισε ότι τα φυσικά μέλη πρέπει να δίνουν το 80% του προϊόντος τους στην Ενωση και όχι οι συνεταιρισμοί. Τόνισε ότι σήμερα κλείνουν οι συνεταιρισμοί-"σφραγίδες" και στη νέα οργάνωση θα μπουν αυτοί οι παραγωγοί που θα "ματώσουν", που θα δώσουν τη μερίδα και το 80% του προϊόντος τους.
Ο πρόεδρος Βασίλης Κοζομπόλης παρατήρησε ότι η Ενωση ασθενεί, γιατί τα μέλη της είναι ευκαιριακοί πελάτες και δεν παραδίδουν το προϊόν τους στην οργάνωση, όπως γίνεται στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Ζήτησε ένα συνεταιρισμό με ενεργά και όχι με πολλά μέλη, ενώ ενημέρωσε ότι τα πάγια στοιχεία της ΕΑΣ είναι υποθηκευμένα στην Αγροτική Τράπεζα και πως η καθαρή θέση της είναι στα 4 εκ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο που δεν έλεγχε τους συνεταιρισμούς και έδινε δάνεια χωρίς να έχουν ισολογισμό. Ζήτησε ενεργούς και πολλούς συνεταίρους με μικρότερη μερίδα.
Χαμηλή συνεταιριστική μερίδα ζήτησαν και τα μέλη του Δ,Σ. Ηλίας Ντονάς και Γιώργος Καμαρινός.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε με ύψη μερίδας από 1.200 έως 300 και 100 ευρώ, καμία πρόταση δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ετσι, μέσα σε ένταση αποφασίστηκε νέα ψηφοφορία με προτάσεις 600 ευρώ από την πλευρά της διοίκησης και 300 από τους διαφωνούντες, η οποία και πέρασε τελικά με 42 ψήφους έναντι 36.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: