ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΕΛ.ΑΣ: Φωτογραφίες από τη βόμβα στο μετρό Αιγάλεω


Φωτογραφίες από τον εμπρηστικό μηχανισμό που βρέθηκε το περασμένο Σάββατο σε συρμό του μετρό, έδωσε στην δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία.
Ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος εντός της χάρτινης πράσινης σακούλας και βρέθηκε στο τελευταίο βαγόνι του συρμού που εκτελούσε το το δρομολόγιο Αεροδρόμιο - Ελευθέριος Βενιζέλος.
Ο συρμός έφτασε στον τερματικό σταθμό του Αιγάλεω στις 17:18 και ευτυχώς δεν εξερράγη, λόγω κακής συνδεσμολογίας.

 
Πιο αναλυτικά, συναγερμός σήμανε στις Αρχές στις 5:37 το απόγευμα του Σαββάτου, όταν ο μηχανοδηγός ενημέρωσε την αστυνομία πως εντόπισε ύποπτο δέμα σε πράσινη σακούλα στο συρμό.
Οι Αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με ένα τετράλιτρο μπετόνι βενζίνης, μπαταρίες, καλώδια, ένα διακόπτη και μία αντίσταση στην οποία κατέληγε το εύφλεκτο υλικό μέσα σε χαρακτηριστική πράσινη τσάντα, πάνω σε κάθισμα.
Ο μηχανισμός δεν εξερράγη, λόγω ενός λάθους στη συνδεσμολογία του μηχανισμού. Ωστόσο, για παραπάνω από δύο ώρες ο σταθμός του μετρό παρέμεινε κλειστός και εκκενώθηκε από τους απλούς επιβάτες.

Στο σημείο έσπευσαν οι αξιωματικοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, αλλά και από το τμήμα της Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής.
Την ευθύνη ανέλαβε με τηλεφωνήματα σε τηλεοπτικούς σταθμούς η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Αντάρτικο Πόλεων".

Η ΕΛ.ΑΣ. προτρέπει όσους εκ των επιβατών αντιλήφθηκαν ο,τιδήποτε σχετικό με τον μηχανισμό ή με τα άτομα που τον μετέφεραν, να επικοινωνήσουν με τις τηλεφωνικές γραμμές 170, 1014 και 1964 της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Υπενθυμίζεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.
Στα ίδια τηλέφωνα μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...