ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ετοιμάζεται και "Κίνημα των Αμνών" για το Πάσχα!

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση των κτηνοτρόφων μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού και του υφυπουργού ότι η κτηνοτροφία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ οι κτηνοτρόφοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί μέχρι να δουν την
έμπρακτη ανταπόκριση της πολιτείας στα αιτήματά τους. Μάλιστα στην σημερινή συνάντηση πρότειναν στον κ. Σκνδαλίδη την έκτακτη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου ώστε να συζητηθούν κατά προτεραιότητα τα θέματα του πρωτογενή τομέα και ειδικότερα τα θέματα στήριξης της κτηνοτροφίας.
Ειδικότερα, σε επικοινωνία του ΑγροΤύπου με τον πρόεδρο της ΠΕΚ, κ. Δημήτρη Καμπούρη μας ανέφερε: «Συγκεντρωθήκαμε περίπου 100 άτομα. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός, ο υφυπουργός, ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ, υπηρεσιακοί παράγοντες, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η κτηνοτροφία είναι η πρώτη τους προτεραιότητα. Αύριο μάλιστα θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια για το ν/σ της κτηνοτροφίας. Εμείς παρόλα αυτά κρατάμε μικρό καλάθι και μένουμε επιφυλακτικοί. Μπορεί να μας είπαν ότι το 2012 θα είναι η χρονιά της κτηνοτροφίας αλλά μπορεί να αποδειχθεί και η χειρότερη χρονιά της δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται ο κτηνοτροφικός κόσμος».
Και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε να ενημερωθεί το υπουργικό συμβούλιο για τα θέματα της κτηνοτροφίας ή να ζητηθεί η έκτακτη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου ώστε να συζητηθούν κατά προτεραιότητα τα θέματα του πρωτογενή τομέα και ειδικότερα τα θέματα στήριξης της κτηνοτροφίας».
Κίνημα των αμνών
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου αν προτίθενται να μιμηθούν το κίνημα της πατάτας και να διαθέσουν αμνοερίφια χωρίς μεσάζοντες στους καταναλωτές κατά την περίοδο του Πάσχα ο κ. Καμπούρης μας απάντησε: «το διερευνούμε γιατί έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Χρειάζεται καλή οργάνωση ωστόσο είναι προς διερεύνηση και σε όποιες περιοχές μπορούμε θα το εφαρμόσουμε την περίοδο του Πάσχα».
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στόχος των κτηνοτρόφων είναι τα αμνοερίφια να πωληθούν απευθείας στους καταναλωτές στην τιμή μεταξύ των 7 - 8 ευρώ, έναντι 12 -14 ευρώ που κυμάνθηκε πέρυσι η τελική τιμή του οβελία για το πασχαλινό τραπέζι. Βέβαια, το συγκεκριμένο εγχείρημα απαιτεί μεγαλύτερη οργάνωση, καθώς η πώληση ευπαθών προϊόντων προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων υγιεινής και τη χρήση σφαγείων, ψυγείων κ.ά.
Διαβάστε το δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ:
Συνάντηση Πολιτικής Ηγεσίας ΥΠΑΑΤ με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων
Με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων συναντήθηκε σήμερα η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έθεσαν ζητήματα που αφορούν στην εξισωτική αποζημίωση, τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, τη ρύθμιση των χρεών, την πληρωμή εκκρεμοτήτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τους ελέγχους στην αγορά (ΕΛΟΓΑΚ – ΕΦΕΤ), τις τιμές στο γάλα κ.ά.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης και ο Υφυπουργός Γιάννης Δριβελέγκας επισήμαναν ότι η κτηνοτροφία αποτελεί την προμετωπίδα της αγροτικής οικονομίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις» που συζητείται αύριο και μεθαύριο στη Βουλή, με το οποίο αντιμετωπίζονται και ρυθμίζονται καίρια ζητήματα που έθεταν επί δεκαετίες οι κτηνοτρόφοι με σκοπό την ενίσχυση του κλάδου.
Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων ότι ζητήματα που τους απασχολούν και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Επίσης, ενημέρωσαν τους κτηνοτρόφους ότι το ΥΠΑΑΤ είναι σε επαφή με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να επιλυθούν προβλήματα του κλάδου τους, μέσα στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής συγκυρίας.

ΠΗΓΗ agrotypos.gr

ΑΠΟ http://www.pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...