ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Νέα ΚΑΠ

Εστιάζει στην ενίσχυση μικρομεσαίων παραγωγών

Τους βασικούς άξονες της προτεινόμενης νέας ΚΑΠ, η οποία, όπως δήλωσε, δίνει ευελιξία στα κράτη- μέλη και εστιάζει στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων παραγωγών, περιέγραψε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντάτσιαν Τσιόλος, κατά την ενημέρωση που έκανε στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ο επίτροπος υποστήριξε την ιδιαίτερη σημασία της κατάργησης των ποσοστώσεων, ενώ συνέδεσε το όλο χρηματοδοτικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ με τις ευρύτερες δημοσιονομικές προοπτικές της Ένωσης.


 
Έμφαση έδωσε στη σωστή οργάνωση της αγροτικής παραγωγής και στις ολοκληρωμένες προτάσεις που πρέπει να κατατεθούν, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τον αντίκτυπο που θα έχει το πλαίσιο αυτό στην ελληνική αγροτική οικονομία.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, έκανε γνωστή τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την ΚΑΠ, η οποία, όπως είπε, θα συνθέσει όλες τις προτάσεις της Βουλής για να δοθεί συγκροτημένα η μάχη για την επαναδιαπραγμάτευσή της και να έχει έτσι η Ελλάδα τα μεγαλύτερα θετικά αποτελέσματα.
«Είναι απαραίτητη η σύνθεση του δημοσίου διαλόγου, ώστε να υπάρξουν οι καλύτερες δυνατές προτάσεις- επιλογές για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Έχουμε κοινή υποχρέωση επίτευξης αποτελεσμάτων. Πρέπει να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της ΚΑΠ», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ροδούλα Ζήση. Και πρόσθεσε: «Η ελληνική αγροτική οικονομία πρέπει να καταστεί βιώσιμη, ανταγωνιστική, πραγματικός μοχλός εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κρίση».

Ν.Θ.


ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: