ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ελεύθεροι οι τσιγγάνοι διαρρήκτες - Μάζεψαν 100.000 ευρώ με τις μαξιλαροθήκες

Λεία συνολικής αξίας 95.000 ευρώ περίπου είχε αποσπάσει η πενταμελής σπείρα των τσιγγάνων κλεφτών με τις μαξιλαροθήκες, από τις 32 κλοπές που έκανε το τελευταίο δίμηνο σε σπίτια της Καλαμάτας και της Μεσσήνης. Οι 2 τσιγγάνοι πάντως, που συνελήφθησαν τη Δευτέρα από την Ασφάλεια Καλαμάτας ως μέλη της σπείρας, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ύστερα από τη χθεσινή απολογία τους στον ανακριτή. Πρέπει να εμφανίζονται στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας κάθε 1η και 16 του μήνα, ενώ ο ένας εξ αυτών πρέπει να πληρώσει και 15.000 ευρώ εγγύηση μέχρι την Παρασκευή για να μην προφυλακιστεί.

Να θυμίσουμε πως η συμμορία "σκότωνε" τα χρυσαφικά πουλώντας τα κατευθείαν για ψίχουλα σε τσιγγάνο -προφανώς περιφερόμενο- κλεπταποδόχο. Και για να έχουν γερή μπάζα έφταναν σε σημείο να κάνουν ακόμα και 3 κλοπές την ημέρα, "χτυπώντας" τόσο στην Καλαμάτα όσο και στη Μεσσήνη.
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας σε συνεργασία με το τοπικό Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών εξιχνίασε 32 κλοπές και 2 απόπειρες, από τις οποίες οι 8 είχαν καταγγελθεί στο Α.Τ. Μεσσήνης. Μεταξύ των κλοπιμαίων περιλαμβάνονται 14.400 ευρώ σε μετρητά, 2 χρυσές λίρες, 2 κυνηγετικά όπλα, χρυσαφικά και κοσμήματα μεγάλης αξίας, 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 1 κάμερα. Οι έρευνες όμως συνεχίζονται για τυχόν εμπλοκή των δραστών και σε άλλες κλοπές.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει ακόμα 3 τσιγγάνους 28, 28 και 35 ετών αντίστοιχα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, καθώς επίσης ένα ακόμη άτομο, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.
Σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Αστυνομία, οι 2 συλληφθέντες μαζί με τους άλλους 3 τσιγγάνους, σε διάφορες συνθέσεις κατά το τελευταίο δίμηνο, εισέρχονταν σε σπίτια και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, χρυσαφικά, ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και είδη οικιακής χρήσης. Τα κλοπιμαία τα τοποθετούσαν σε μαξιλαροθήκες που έβρισκαν στα σπίτια.
Μέχρι στιγμής έχει προκύψει πως η σπείρα είχε διαπράξει τις εξής κλοπές -με λεία χρυσαφικά και χρήματα- και απόπειρες σε σπίτια:
Η πρώτη από τις κλοπές που έχουν εξιχνιαστεί έγινε στην Καλαμάτα από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου και ακολούθησε άλλη μία στην ευρύτερη περιοχή στις 2 Δεκεμβρίου. Μία ακόμη έγινε από τις 5 έως τις 7/12, ενώ στις 9 οι τσιγγάνοι μπήκαν σε δύο διαφορετικά σπίτια. Την επομένη διέρρηξαν σπίτι στην Καλαμάτα και στις 13 Δεκεμβρίου στις Γουλιμίδες. Στις 14/12 πάλι έκλεψαν στην Καλαμάτα, ενώ στις 15 μπήκαν σε σπίτι στο Ξηροκάμπι. Στις 19 Δεκεμβρίου επέστρεψαν στην Καλαμάτα και την επομένη διέρρηξαν σπίτι στη Θουρία. Στις 27 και 28/12 "χτύπησαν" στην Καλαμάτα.
Στην περιοχή της Μεσσήνης η πρώτη κλοπή που εξιχνιάστηκε έγινε στις 29 Δεκεμβρίου. Την ίδια μέρα οι κλέφτες με τις μαξιλαροθήκες έδρασαν και στην Καλαμάτα. Στις 30 Δεκεμβρίου διέρρηξαν 3 σπίτια από τα οποία τα δύο στην Καλαμάτα και το ένα στη Μεσσήνη. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς "χτύπησαν" 3 σπίτια στην Καλαμάτα, από τα οποία όμως κατάφεραν να διαρρήξουν το ένα.
Από τις 5 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου έβαλαν στόχο σπίτια στη Μεσσήνη. Κάθε βράδυ έκαναν από μια διάρρηξη, ενώ μεταξύ 6 κι 7/1 του μήνα διέρρηξαν σπίτι και στην Καλαμάτα. Η δράση τους συνεχίστηκε στη Μεσσήνη καθώς μεταξύ 8 κι 11 Ιανουαρίου  μπήκαν σε άλλο σπίτι. Στις 9 του μήνα διέρρηξαν σπίτι στην Καλαμάτα και στις 11/1 στη Μεσσήνη. Στις 20 Ιανουαρίου μπήκαν σε σπίτι στην Πιπερίτσα και έκτοτε "χτυπούσαν" στην Καλαμάτα - στις 21, 25, 28 και 29/1 οπότε έκαναν την τελευταία τους διάρρηξη, δυτικά της οδού Αρτέμιδος. Εκεί καταδιώχθηκαν από πολίτη κι αστυνομικούς και η σύλληψή τους έγινε το επόμενο μεσημέρι.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...