ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ την Τρίτη

Εικοσιτετράωρη παναττική απεργία έχουν κηρύξει για την Τρίτη τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες αλλαγές στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις μειώσεις ύψος των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα

Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Την ίδια ώρα, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Στην απεργία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, αλλά και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ακόμη, συνεχίζεται μέχρι αύριο η αποχή των δικηγόρων ενώ από τις 6.00 το πρωί ξεκινά η σαρανταοκτάωρη απεργία, σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών ΠΟΕΣΥ.

Σε συμμετοχή στην απεργία έχει καλέσει τους τραπεζοϋπαλλήλους και η ΟΤΟΕ.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται με τη στήριξη της ΓΣΕΕ η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι η συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση θα πρέπει να είναι μαζική ώστε να αποτελέσει ένα «ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, την τρόικα και τους εργοδότες, που επεξεργάζονται νέα ακόμα πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα, με παρεμβάσεις ή ακυρώσεις των ΣΣΕ».

Με στάσεις εργασίας τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πλην του μετρό, συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της Τρίτης.

Συγκεκριμένα, το μετρό θα ακινητοποιηθεί αύριο καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συνεδριάζουν από το πρωί για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς σύμφωνα με τους συνδικαλιστές το συγκεκριμένο μέσο «βρίσκεται υπό διάλυση», κυρίως εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης προσωπικού που δεν τους επιτρέπει να εκτελέσουν με πλήρη ασφάλεια των πρόγραμμα των δρομολογίων.

Κανονικά θα λειτουργήσει αύριο ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, καθώς οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο Μέσο Σταθερής Τροχιάς, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη η απεργία του ΕΚΑ με δύο ολιγόωρες στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στο Μετρό δεν πήραν τελικά απόφαση σήμερα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και θα εξετάσουν το θέμα την προσεχή εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κάνουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7:30 το πρωί και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Στο τραμ, οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08:00 και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Οι συρμοί του Προαστιακού θα ακινητοποιημένοι από τις 05:00 έως τις 07:00, από τις 10:00 έως τις 13:00 και από τις 22:00 έως τα μεσάνυχτα.
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: