ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

«Η Πατρίδα και το Γένος πάνω απ’ όλα»

Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για την υπέρβαση της κρίσης με την δύναμη της πίστης στον Ιησού Χριστό έστειλε σήμερα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος καλώντας του πιστούς να μην καμφθεί η αγωνιστικότητά τους. «Καμία κρίση δεν είναι ανίκητη απέναντι στη δύναμη του Θεού και στην ελπίδα που αυτός δίνει στον άνθρωπο κάθε εποχής», σημείωσε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.
Κάλεσε δε τους Άρχοντες και τους πολιτικούς να μην επιτρέψουν το φως της ελπίδας να καλυφθεί από τα μαύρα σύννεφα της σημερινής καταστάσεως η οποία εξυπηρετεί μόνο μικροσυμφέροντα, μικρό-ισορροπίες εξουσιών, ικανοποιήσεις δικών τους συμφερόντων.

«Να παραμερίσουν κάθε τι ατομικό και εφήμερο και να αντιληφθούν ότι το Έθνος, ο λαός, το ποίμνιο, η Πατρίδα και το Γένος είναι πάνω απ’ όλα. Πάνω από τα μικρά και τα μεγάλα συμφέροντά μας», προέτρεψε τους ανθρώπους της εξουσίας ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ζητώντας απ’ όλους πνεύμα ταπείνωσης.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας προεξήρχε της θείας λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως, κοντά στο λιμάνι της Καλαμάτας. Ο Μεγάλος Αγιασμός τελέστηκε εντός του Ναού ενώ λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού από την ειδική πλατφόρμα ανοιχτά του λιμανιού.
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος μετέβη στο Διοικητήριο του Λιμενικού Σώματος Καλαμάτας όπου ευλόγησε την κοπή της βασιλόπιτας του Λ.Σ., παρουσία Αξιωματικών, βουλευτών, του Δημάρχου Καλαμάτας, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...