ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Σήμερα τα εγκαίνια του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής

Δημιουργήθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Αρχιεπισκοπή

Από την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου θα «ανοίξει» την αγκαλιά του στους ανασφάλιστους, ανέργους και οικονομικά δυσπραγείς της Αθήνας, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, που δημιούργησαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Αρχιεπισκοπή. Θα στεγάζεται σε κτίριο του Συλλόγου, στην οδό Σεβαστουπόλεως 113 και θα εγκαινιαστεί στις 7 το απόγευμα από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Ένας στους τέσσερις είναι σήμερα ανασφάλιστος, ενώ 350.000 συμπολίτες μας χρωστούν στον
ΟΑΕΕ και δεν έχουν υγειονομική κάλυψη οι ίδιοι, ή συγγενείς τους. Επιπλέον, το φαινόμενο των νέο-αστέγων, δηλαδή πρώην επιχειρηματιών και εμπόρων που πτώχευσαν, λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, και προσθέτει: «Προσθέστε σε αυτούς και όλους τους άνεργους. Οι χιλιάδες ανασφάλιστοι αποτελούν βόμβα στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους».

Ειδικά για τους αστέγους, γιατροί του ΙΣΑ με οχήματα της Αποστολής θα μεταβαίνουν στους χώρους προσωρινής τους στέγασης για την παροχή βασικών ιατρικών υπηρεσιών.

Την αύξηση των αναγκών σε φαγητό, στέγη και είδη πρώτης ανάγκης, υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» που συνεργάζεται με τον ΙΣΑ για τη δημιουργία του Ιατρείου, Κωνσταντίνος Δήμτσας. «Από 5.000 μερίδες, που ήταν αρχικά το συσσίτιο της αρχιεπισκοπής πριν από τρία χρόνια, φτάσαμε σήμερα σε περισσότερα από 12.000 συσσίτια. Επίσης, από τα 1.500 δέματα, που δίναμε στις άρχες του φθινοπώρου, φτάσαμε σήμερα στα 2.000 δέματα. Στόχος της προσπάθειάς μας είναι να μη μείνει κανείς χωρίς φαγητό, γιατρό και φάρμακο».

Στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής θα εργάζονται εθελοντές ιατροί διάφορων ειδικοτήτων, ενώ ο ΙΣΑ θα παραπέμπει στα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ για περιπτώσεις ασθενών, που έχουν ανάγκη από μακροχρόνια νοσοκομειακή περίθαλψη. Ο ΙΣΑ αναμένεται να ιδρύσει και κοινωνικό φαρμακείο, όπου οι ασθενείς θα προμηθεύονται φάρμακα δωρεάν, ενώ εθελόντριες γραμματείς από τοπικούς συλλόγους θα στελεχώσουν την γραμματεία.

Το ωράριο λειτουργίας του Ιατρείου είναι αρχικά καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Αργότερα, θα δέχεται ασθενείς και τα απογεύματα μεταξύ 17:00 και 20:00.
ΑΠΟ http://www.newsbeast.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: