ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Σοβαρή ζημιά από τα κόλπα της μαφίας - Μπλόκο στη Σαγκάη για «ιταλικό» ελαιόλαδο

Τέσσερα στα πέντε μπουκάλια ελαιολάδου που εμφανίζεται ως ιταλικό περιέχουν ελαιόλαδο νοθευμένο με χαμηλότερης ποιότητας λάδια από άλλες χώρες της Μεσογείου και η είδηση για τα "κατορθώματα" της μαφίας που λυμαίνεται το κύκλωμα, κάνει το γύρο του κόσμου, ενώ προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στο εμπόριο του προϊόντος. Σχετικές πληροφορίες από την εφημερίδα "Republica" δημοσιεύτηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην "Ε" και το θέμα έχει συνέχεια. Οι αρχές της Σαγκάης μπλόκαραν τις εισαγωγές ελαιολάδου στην Κίνα από 13 ιταλικές βιομηχανίες τυποποίησης γιατί το θεωρούν πλέον… ελάχιστα ιταλικό. Πρόκειται για σοβαρό πλήγμα καθώς η Ιταλία κατέχει το 24% των εισαγωγών στην αχανή χώρα (το 33% ανήκει στην Ισπανία) και τις βλέπει
να κλονίζονται. Το θέμα απασχολεί και την Βρετανία που θεωρείται ως μια σημαντική αγορά και παρουσιάζει διαρκή άνοδο της κατανάλωσης. Την ίδια ώρα η Ελλάδα αδυνατεί να αξιοποιήσει τα πλήγματα και τις αποκαλύψεις καθώς δεν υπάρχουν ούτε η βιομηχανική υποδομή, ούτε τα δίκτυα για να προωθήσουν το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.
Ενδεικτικό για την βρετανική αγορά είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας "Telegraph" στο οποίο σημειώνονται τα εξής: "Με την παγκόσμια όρεξη για ελαιόλαδο να αυξάνεται, ασυνείδητοι παραγωγοί καλύπτουν τη ζήτηση αναμειγνύοντας φθηνότερο ελαιόλαδο από την Ελλάδα, την Ισπανία, το Μαρόκο και την Τυνησία πλασάροντάς το ως κορυφαίο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η Βρετανία καταναλώνει περίπου 28 εκατομμύρια λίτρα λάδι το χρόνο -τη διπλάσια ποσότητα που πωλούνταν πριν 10 χρόνια. Τα μισά βρετανικά νοικοκυριά χρησιμοποιούν πλέον τακτικά το ελαιόλαδο, συγκριτικά με το ένα τρίτο που το χρησιμοποιούσε πριν μια δεκαετία.
Οι Ιταλοί παραγωγοί όχι μόνο εξαπατούν τους καταναλωτές στις κερδοφόρες αγορές του εξωτερικού, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το πλαστό αυτό προϊόν αγοράζεται επίσης και από τους ανυποψίαστους Ιταλούς.
Το διακύβευμα είναι υψηλό -η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στην Ευρώπη μετά την Ισπανία και ο ιταλικός τομέας του ελαιολάδου αποφέρει περίπου 5.000.000 ευρώ το χρόνο.
Οι ερευνητές άρχισαν να υποψιάζονται όταν παρατήρησαν ότι η Ιταλία εισήγαγε περισσότερο ελαιόλαδο από όσο εξήγαγε -470.000 τόνους έναντι 250.000 τόνων- δημιουργώντας απορίες ως προς το πού κατέληγε το εισαγόμενο.
Η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα στην οποία ενεπλάκησαν η ιταλική τελωνειακή υπηρεσία και η Guardia di Finanza (οικονομική αστυνομία), με την ενθάρρυνση της Coldiretti, μίας από τις μεγαλύτερες γεωργικές οργανώσεις της χώρας. Οπως ανακοίνωσε η Coldiretti, η απάτη διαπράχθηκε από μία «γεωργο-μαφία» ανέντιμων παραγωγών και τυποποιητών.
“Περιλαμβάνει 13 από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου -υπάρχουν κάποια πολύ διάσημα ονόματα” δήλωσε ο Στέφανο Μασίνι, εκπρόσωπος της οργάνωσης και πρόσθεσε: “Ζητήσαμε από τις αρχές να εντείνουν τους ελέγχους τους στον τομέα αυτό και η έρευνα έχει μόλις αρχίσει. Πρόκειται για μια μεγάλης διάρκειας μάχη, αλλά είναι σημαντικό επειδή ο κόσμος πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του πραγματικού, κορυφαίας ποιότητας, ιταλικού ελαιολάδου και όλων των υπόλοιπων”.
Η απάτη συντονιζόταν από ένα "καρτέλ" εισαγωγικών εταιρειών και εταιρειών διανομής, οι περισσότερες από τις οποίες λειτουργούν στην κεντρική και νότια Ιταλία είπε ο κ. Μασίνι.
Η Coldiretti έχει εξαπολύσει μια επιθετική εκστρατεία για τον αποκλεισμό τροφοπροϊόντων τα οποία δολίως πλασάρονται ως ιταλικά, σε συσκευασία που συχνά περιέχει το κόκκινο, το λευκό και το πράσινο της ιταλικής σημαίας.
Στο παρελθόν, στο στόχαστρο της Coldiretti έχουν βρεθεί τρόφιμα και ποτά που σε μεγάλο βαθμό έχουν παρασκευαστεί στο εξωτερικό, όπως η μοτσαρέλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρόβειο τυρί πεκορίνο από την Κίνα και το προσούτο από την Ανατολική Ευρώπη. Αλλά και οι ίδιοι οι Ιταλοί συστηματικά παραποιούν τα δικά τους τρόφιμα και ποτά, παρουσιάζοντας μοτσαρέλα από γάλα αγελάδας ως γνήσια μοτσαρέλα από γάλα βούβαλου ή προσθέτοντας χαμηλής ποιότητας σταφύλια σε μερικά από τα πιο διάσημα κόκκινα κρασιά της χώρας τους".

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: