ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Πνέει τα λοίσθια η οικοδομή στη Μεσσηνία

Στο 40% με 50% η ανεργία στους νέους μηχανικούς

Η κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια το χώρο της οικοδομής έχει αφήσει τα έντονα τα σημάδια της και στον κλάδο των μηχανικών. Σύμφωνα με στοιχεία του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας του ΤΕΕ, η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους μηχανικούς, φτάνει στο 40% και σε κάποιες περιπτώσεις το 50%, με το επάγγελμα των αρχιτεκτόνων να πλήττεται περισσότερο.
Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργολάβοι δημοσίων έργων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η δουλειά τους παρουσιάζει μια μείωση της τάξης του 70%.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, σύμφωνα με το Νομαρχιακό Τμήμα του ΤΕΕ, θα

πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.
Το πρώτο είναι η λεπτομερής καταγραφή του προβλήματος και του μεγέθους του σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την ακριβή έκταση και έντασή του. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση στο περιφερειακό όργανο, έτσι ώστε να εξευρεθούν ή και να προταθούν –στο μέτρο του δυνατού- οι απαραίτητες εκείνες πολιτικές για εξομάλυνση της κατάστασης.
Από την άλλη πλευρά, το Νομαρχιακό Τμήμα, στην προσπάθειά του να βοηθήσει προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, είχε το προηγούμενο διάστημα σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, έγινε συζήτηση του προβλήματος τόσο με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παν. Αλευρά όσο και με δημάρχους του Νομού Μεσσηνίας.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών κατατέθηκε το αίτημα να μειωθεί το φαινόμενο των απευθείας αναθέσεων μελετών και έργων, αλλά και όταν γίνεται δημοπράτηση ενός έργου, αυτό να έχει εξασφαλισμένη την απαραίτητη πίστωση, ώστε να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο των απλήρωτων εργολάβων και των ημιτελών έργων.     
Μια και ο λόγος, όμως, για τα προβλήματα στην οικοδομή, η κρίση φυσικά δεν πλήττει μόνο τους μηχανικούς και τους εργολάβους. Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί σε τοπικό επίπεδο μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων. Όπως υποστηρίζουν, μήνα με το μήνα η ανεργία καταγράφει νέα υψηλά ποσοστά στον κλάδο, ενώ δε φαίνεται φως στο τούνελ της ύφεσης. Και όχι μόνο αυτό. «Η ανεργία στον κλάδο αγγίζει το 70%, ποσοστό που θα αυξηθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ θεωρούμε ότι τα δεδομένα θα χειροτερέψουν», μας έλεγαν.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη   
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.