ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ιστορική αναδρομή στους αρχαϊκούς και ρωμαϊκούς χρόνους

Μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη – ξενάγηση διοργανώνουν οι Πολίτες Εν Δράσει την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας. Με τη βοήθεια της διπλωματούχου ξεναγού Ιουλίας Πετρονικολού τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου θα γνωρίσουν καλύτερα την ιστορική περίοδο της Πάτρας από την εποχή του χαλκού έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο μέσω της περιήγησης του Μουσείου αλλά και του διαλόγου που θα ακολουθήσει.
Η δράση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια ενός διαχρονικού σχεδιασμού που ξεκίνησε το 2008 με τίτλο «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΠΡΩΙΝΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ με ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ» και στόχο έχει την προσέγγιση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Πάτρας με τη βοήθεια συμπολιτών με

ειδίκευση γνωστικού αντικειμένου.
Στη δράση αυτή μπορούν να μετάσχουν άτομα από 14 ετών αφού προηγουμένως κάνουν την απαραίτητη επικοινωνία-κράτηση στο 2610.622250 Λόγω του περιορισμένου αριθμού θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις.
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα μοντέρνας σύλληψης και αισθητικής κτήριο 3.000 τ.μ. στην Βόρεια είσοδο της Πάτρας όπου φιλοξενούνται αντικείμενα από την εποχή του Χαλκού έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο.
Η μόνιμη έκθεση του μουσείου διαρθρώνεται σε τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες, που καταλαμβάνουν αντίστοιχα τις τρεις αίθουσες του Μουσείου. Πρόκειται, για την αίθουσα του Ιδιωτικού Βίου, την αίθουσα της Νεκρόπολης και την αίθουσα του Δημόσιου Βίου. Οι δύο πρώτες άνοιξαν στις 24 Ιουλίου 2009 ενώ η τρίτη τον Ιούλιο του 2011. Το Μουσείο, επίσης, περιλαμβάνει αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Επιπλέον, στον χώρο του μουσείου λειτουργεί εκθετήριο και πωλητήριο του ΤΑΠ, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα πολυμέσων και εικονικής περιήγησης, χώρους εξυπηρέτησης του κοινού και ένα μικρό θέατρο χωρητικότητας 140 θέσεων.
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί την ιστορία της Πάτρας μέσα από 1300 εκθέματα, τα οποία ξεδιπλώνουν και αποτυπώνουν όλους τους τομείς του ανθρώπινου βίου, την καθημερινή ζωή, τη δημόσια διοίκηση και τον θάνατο.     
Ο ιδιωτικός βίος ζωντανεύει με αναπαραστάσεις κτηρίων και τα ψηφιδωτά που κοσμούσαν δάπεδα πλούσιων οικιών της Ρωμαϊκής Πάτρας.
Στη Νεκρόπολη ο επισκέπτης γίνεται κοινωνός των αρχαίων αντιλήψεων για τον θάνατο από τα προϊστορικά έως τα ρωμαϊκά χρόνια.
Στο δημόσιο βίο πληροφορούμαστε για ότι συνέβαινε στην αρχαία πόλη από άποψη κοινωνική και διοικητική ενώ βλέπουμε και την αναπαράσταση ενός υδραγωγείου.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Μαίρη Κάργα 6932.940913

 ΑΠΟ http://www.pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: