ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Αγαπημένες ταινίες με χριστουγεννιάτικη θεματολογία

 Ο Τζακ Σκέλετον του «Χριστουγεννιάτικου Εφιάλτη» θέλει να κλέψει τα Χριστούγεννα   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )
Αθήνα
Χριστούγεννα, χιόνι, ο Άγιος Βασίλης, εορταστική ατμόσφαιρα ή... η ανατροπή της. Τα Χριστούγεννα αποτελούσαν πάντα αγαπημένη εποχή του σινεμά και έμπνευση για πολλές ταινίες.

Στο Μόνος στο Σπίτι η πολυπληθής οικογένεια του Μακόλεϊ Κάλκιν ετοιμάζεται για ολιγοήμερες διακοπές και τον... ξεχνάει στο σπίτι. Εκείνος θα έρθει αντιμέτωπος με έννοιες όπως η ανεξαρτησία, η μοναξιά, καθώς και με δύο κουτοπόνηρους κλέφτες τους οποίους φυσικά θα κατατροπώσει...
 

Η πιο χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας Love, Actually είναι ο χορός του Χιού Γκραντ ως πρωθυπουργού της Βρετανίας. Αλλά αυτή είναι μια ταινία που «μυρίζει» Χριστούγεννα. Η ταινία περιγράφει οκτώ διαφορετικές ιστορίες αγάπης, με φόντο το χριστουγεννιάτικα στολισμένο Λονδίνο και πρωταγωνιστεί η αφρόκρεμα του βρετανικού σινεμά (εκτός από τον Χιου Γκραντ οι Λίαμ Νίσον, Κίρα Νάιτλι, Κόλιν Φερθ, Άλαν Ρίκμαν).

Το Μια Υπέροχη Ζωή του Φρανκ Κάπρα έχει χαρακτηριστεί η πιο τρυφερή και αισιόδοξη ταινία των Χριστουγέννων. Αλλά είναι, περισσότερο από όλα, η πιο θλιμμένη, γλυκόπικρη και... επίκαιρη ιστορία. Είναι παραμονή των Χριστουγέννων και ο Μπέιλι (Τζέιμς Στιούαρτ) απογοητευμένος και πιεσμένος από οικονομικά χρέη είναι έτοιμος να θέσει τέλος στη ζωή του. Τότε εμφανίζεται ο φύλακας άγγελος του για να του δείξει ότι αξίζει πολλά περισσότερα από όσο ο ίδιος νομίζει.

Ο Τζακ Σκέλετον έχει βαρεθεί να γιορτάζει το Halloween. Αποφασίζει, λοιπόν, να απαγάγει τον Άγιο Βασίλη και να μεταφέρει τη γιορτή των Χριστουγέννων στην πατρίδα του. Αποτέλεσμα ένας... Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης δια χειρός Τιμ Μπάρτον, μια ταινία που έμελλε να γίνει κλασική όχι μόνο για την περίοδο των εορτών.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας του Τσαρλς Ντίκενς. Άλλες σύγχρονες (βλέπε Scrooged με τον Μπιλ Μάρεϊ), άλλες κλασικές, άλλες σε κινούμενα σχέδια. Στο The muppet Christmas Carol συναντάμε τον Μάικλ Κέιν στο ρόλο του Εμπενίζερ Σκρουτζ, τον Γκόνζο στο ρόλο του Τσαρλς Ντίκενς, τον Κέρμιτ ως υπάλληλο του Σκρουτζ και τη Μις Πίγκι ως σύζυγο του Κέρμιτ.

Ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον δεν είναι ο κλασικός Άγιος Βασίλης, αλλά ένας Bad Santa (στην ταινία με τον ελληνικό τίτλο Ο Άι Βασίλης είναι Λέρα). Πίνει, καπνίζει, βρίζει ακατάπαυστα, αρέσκεται να προκαλεί με την ανάρμοστη συμπεριφορά του, μισεί τα μικρά παιδιά και... ληστεύει τα εμπορικά κέντρα στα οποία συχνάζει μαζί με τον μεταμφιεσμένο σε τάρανδο, συνέταιρό του. Μέχρι που ένα μικρό αγόρι αποφασίζει να πιστέψει ότι ο Γουίλι παρά τα μεθύσια, τις βρισιές και τις παράνομες πράξεις που κάνει είναι ο αληθινός Άι Βασίλης που χρόνια περίμενε να συναντήσει...

Το κλασικό παραμύθι του Dr. Seuss, The Grinch that Stole Christmas (Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων στα ελληνικά) μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με έναν αγνώριστο Τζιμ Κάρεϊ στο ρόλο του Γκριντς που θέλει να κλέψει τα Χριστούγεννα.

Ένας ηλικιωμένος που υποστηρίζει ότι είναι ο Άγιος Βασίλης μπαίνει από τις Αρχές σε ίδρυμα για ψυχικά ασταθείς, όταν ένας δικηγόρος αποφασίζει να τον υπερασπιστεί, λέγοντας ότι όντως πρόκειται για τον Άγιο Βασίλη. Για το Θαύμα της 34ης Οδού ο Εντμουντ Γκουέν κέρδισε Όσκαρ για το ρόλο του, ενώ μικρή παίζει και η Νάταλι Γουντ.

Το φιλμ Λευκά Χριστούγεννα έχει μείνει κλασικό για το τραγούδι White Christmas του Μπινγκ Κρόσμπι που αποτελεί το απόλυτο χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Ο Κρόσμπι μαζί με τους Ντάνι Κέι και Ρόζμαρι Κλούνεϊ, τραγουδούν και ερωτεύονται στο Βερμόντ.

Ένας οδηγός τρένου που μοιάζει εκπληκτικά στον Τομ Χανκς «πρωταγωνιστεί» στην ταινία κινουμένων σχεδίων Το Πολικό Εξπρές του Ρόμπερτ Ζεμέκις. Την παραμονή των Χριστουγέννων, ένα τεράστιο ατμοκίνητο τρένο σταματάει έξω από την πόρτα ενός αγοριού που έχει πάψει να πιστεύει στον Αϊ Βασίλη. Το αγόρι επιβιβάζεται για ένα ταξίδι στο Βόρειο Πόλο.

Στο Πάρτυ Φαντασμάτων (ξένος τίτλος Scrooged) ο Μπιλ Μάρεϊ είναι ένας αδίστακτος τηλεοπτικός παραγωγός που δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τους πάντες για να περάσει το δικό του. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το πνεύμα των Χριστουγέννων, μέχρι που τρία φαντάσματα (ανάμεσά τους και ένας τρελός ταξιτζής) θα εμφανιστούν μπροστά του για να του αποδείξουν ότι πρέπει να δει τη ζωή του με άλλα μάτια. Πρόκειται, φυσικά, για μεταφορά του διάσημου μυθιστορήματος του Καρόλου Ντίκενς.

Στο Χρονικό της Νάρνια: το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα η χώρα της Νάρνια ζει έναν παρατεταμένο χειμώνα, χωρίς, όμως, Χριστούγεννα. Ο λόγος; Τα μάγια της Λευκής Μάγισσας (στο ρόλο η Τίλντα Σουίντον), με την οποία θα τα βάλουν τέσσερα πιτσιρίκια με σύμμαχό τους ένα λιοντάρι, μερικούς κάστορες που μιλούν και έναν φαύνο (ο ρόλος που εκτόξευσε τη φήμη του Τζέιμς ΜακΆβοϊ).

Στο δικό μας... Τανγκό των Χριστουγέννων οι φαντάροι του στρατοπέδου Βάτη στον Έβρο ετοιμάζονται για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Είναι τη δεκαετία του 1970, εποχή της χούντας. Ο συνταγματάρχης Μανώλης Λόγγος θέλει όλα να είναι τέλεια για τη νεαρή σύζυγό του, τη Ζωή Λόγγου, η οποία μοιάζει να μη «χωρά» στη ζωή του στρατοπέδου. Ο υπολοχαγός Στέφανος Καραμανίδης θέλει να βρει την ευκαιρία να χορέψει ένα τανγκό με τη Ζωή. Μόνο που δεν ξέρει να χορεύει. Έτσι θα ζητήσει τη βοήθεια ενός φαντάρου, του Λάζαρου Λαζάρου. Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν οι επιθυμίες, οι φόβοι και οι πόθοι του καθενός από τους ήρωες θα βγουν στην επιφάνεια για να μετουσιωθούν σε ένα τανγκό χριστουγεννιάτικο.

Και ένα... μεθυσμένο ποίημα

Ράιαν Γκόσλινγκ και Εύα Μέντες ως σύζυγοι (οι δύο ηθοποιοί είναι ζευγάρι και στην πραγματικότητα) και ο Τζιμ Κάρεϊ στον ρόλο ενός μεθυσμένου Άγιου Βασίλη πρωταγωνιστούν στη μεταφορά του ποιήματος «Twas the night before Christmas».

Όλα αυτά σε μια μικρού μήκους ταινία στο πλαίσιο της διάσημης σειράς «Drunk History» της ιστοσελίδας «Funny or Die».

Ένας μεθυσμένος αναλαμβάνει να απαγγείλει το κλασικό χριστουγεννιάτικο ποίημα που το εικονοποιούν οι τρεις ηθοποιοί. 
 
ΑΠΟ http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.