ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Το πνεύμα των εορτών μπορεί να είναι «πράσινο»

Υπερβολική διακόσμηση και χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, δώρα που συνδέονται με σπατάλη πλαστικού και χαρτιού, διασκέδαση και κάθε είδους... καταχρήσεις.
Το πνεύμα των εορτών έχει συνδεθεί στο δυτικό κόσμο με πράξεις που μπορεί να είναι βλαβερές τελικά, για μας, αλλά και το περιβάλλον.
Παρακάτω, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που καλό θα ήταν να έχουμε στο μυαλό μας αυτές τις γιορτινές μέρες για να μην το... παρακάνουμε.
Περιορίστε τα απορρίματά σας. Έχει υπολογιστεί ότι μόνο στην Αθήνα τα απορριπτόμενα σκουπίδια αυξάνονται το εορταστικό 15νθήμερο πάνω από 50%, εκτροχιάζοντας το σύστημα αποκομιδής.
Μην προτιμήσετε τον υπερβολικό στολισμό με τα χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα φωτάκια, το περιβάλλον δεν αντέχει την υπερκατανάλωση ενέργειας, ούτε τα Χριστούγεννα.

Θυμηθείτε την σπατάλη χαρτιού, πριν τυλίξτε ένα δώρο. Σχετική έρευνα στη Βρετανία κατέδειξε ότι για την παραγωγή του 1,7 δισεκατομμυρίου ευχετήριων καρτών κόπηκαν 300.000 δέντρα, ενώ άλλα 40.000 δέντρα θυσιάστηκαν για το χαρτί περιτυλίγματος. Το ίδιο συμβαίνει και με το πλαστικό - τεράστιες ποσότητες που πετιούνται αμέσως μετά το άνοιγμα της συσκευασίας παιχνιδιών ή άλλων δώρων που περικλείει πετιούνται, επιβαρύνοντας το περιβάλλον.
Η αναζήτηση πιο απλών δώρων, από ξύλο για μικρότερα παιδιά, χρήσιμων αντικειμένων και ανθεκτικών παιχνιδιών, με όσο το δυνατόν μικρότερη συσκευασία, είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο, αλλά αξίζει. Εάν το δώρο χρειάζεται μπαταρίες, προτιμήστε τις επαναφορτιζόμενες. Για μεγαλύτερες ηλικίες, μη διστάσετε να δώσετε πιο προσωπικά δώρα, που συνήθως έχουν και μεγαλύτερη συναισθηματική αξία...
Κατ' εξοχήν οικολογικά δώρα προσφέρουν επίσης πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλες πρωτοβουλίες: αντικείμενα από ανακυκλωμένα υλικά, συμβολικές υιοθεσίες άγριων ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, προϊόντα βιώσιμης παραγωγής και «δίκαιου εμπορίου» (fair trade).

ΠΗΓΗ: econews.gr

http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.