ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Τριφυλία: "Ψαλίδισμα" σε κούρεμα-χτένισμα

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα είναι ορατές σε κάθε έκφανση και λειτουργία της κοινωνίας και της αγοράς. Οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών έχουν μειωθεί, ενώ αντίστοιχα έχουν αυξηθεί, ιδίως το μήνα που διανύουμε, οι υποχρεώσεις τους για την πληρωμή φόρων, χαρατσιών και λοιπών «μπουγιουρντί» για τον κρατικό κορβανά.
 
Από τη σημερινή πραγματικότητα και το οικονομικοκοινωνικό περιβάλλον της χώρας μας φεύγοντας το 2011, οπότε οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και η αγορά στενάζει, τα κομμωτήρια έχουν αισθανθεί και υποστεί, αναλογικά με τη σειρά τους, μείωση στην κίνησή τους, αλλά και αλλαγές στις συνήθειες και τις επιλογές των πελατών – πολιτών για το κούρεμα και το χτένισμά τους.  
 
Μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο, η κίνηση κρίνεται καλή, κι αυτό είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας και για τις επόμενες μέρες της εορταστικής περιόδου. Όμως, το μέλλον και στα κομμωτήρια διαφαίνεται αβέβαιο, αφού συναρτάται άμεσα με τις οικονομικές δυνατότητες των πολιτών, που διαρκώς λιγοστεύουν. 

Εμείς επισκεφθήκαμε κομμωτήρια στην Τριφυλία, μιλήσαμε με ανθρώπους που τα λειτουργούν και ιδού τι είπαν στο «Θ»:
 

Κώστας Σαρματζής στα Φιλιατρά:
«Έχει πέσει η δουλειά, υπάρχει μείωση στην κίνηση, αλλά αυτό, νομίζω, δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κατάσταση του καθενός, αλλά και στο ότι δεν έχει την ψυχολογία ο κόσμος, λόγω της γενικότερης κατάστασης, να προσέξει τον εαυτό του. Ούτε να πάει για κούρεμα, ούτε να ψωνίσει ρούχα, δώρα και να κάνει άλλα πράγματα που τον ευχαριστούσαν. Αυτή την περίοδο, των γιορτών, όπως κάθε χρόνο, είναι αυξημένη η κίνηση».
Για τις επιλογές κουρεμάτων και χτενισμάτων, είπε: «Δεν έχουν αλλάξει. Οι πιο μεγάλες ηλικίες είναι στα ίδια, οι πιτσιρικάδες ακολουθούν τη μόδα, έχουν διάφορα κουρέματα που βγαίνουν και τα ακολουθούν. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την κρίση, δεν υπάρχει αλλαγή σε σχέση με παλιότερα», ενώ για το μέλλον: «Όπως και ο περισσότερος κόσμος, νομίζω ότι είναι δύσκολα από ’δω και πέρα».
 

Γιώργος Γιαννόπουλος (Hair Play) στην Κυπαρισσία:
«Η κίνηση είναι σαφώς επηρεασμένη από την όλη πτώση της αγοράς. Έχουμε γίνει, πλέον κι εμείς, ένα είδος μικρής πολυτέλειας, που δε δικαιολογεί ο άλλος στον εαυτό του εύκολα μέσα στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε. Αυτές τις μέρες υπάρχει μια αύξηση στην κίνηση, αλλά ακόμη όχι στα επίπεδα προηγούμενων ετών. Ελπίζω όσο περνούν να αυξηθεί περισσότερο».
Για τις επιλογές κουρεμάτων και χτενισμάτων: «Έχουμε πάει σε πιο απλές καταστάσεις. Ζητάνε ένα κούρεμα που να μπορούν να “δουλέψουν” και στο σπίτι τους, ωστόσο οι γυναίκες προσέχουν το χτένισμά τους. Δε δίνουν, όμως, πολλή έμφαση στο στυλιζαρισμένο μαλλί, που λέμε, αλλά σε απλές καταστάσεις, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές εργασίες».
Για, δε, το μέλλον, είπε: «Δυστυχώς, φαίνεται δυσοίωνο. Το παλεύουμε και προσπαθούμε, μαζί κι εμείς με όλους τους άλλους, και πιστεύω πως, για μια ακόμη φορά, παρά τις δυσκολίες, θα ανταπεξέλθουμε και θα υπάρξει η πολυπόθητη ανάκαμψη!».
 

Γωγώ Νάνου στα Φιλιατρά:
«Η κίνηση είναι λίγο πεσμένη, αλλά δεν έχω δει ιδιαίτερη διαφορά στη δουλειά μου. Την περίοδο των εορτών υπάρχει πιο πολλή κίνηση και οι γυναίκες μας επισκέπτονται πιο συχνά».
Για τις επιλογές χτενισμάτων: «Διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και ηλικία. Τώρα πια έχουν απλοποιηθεί, δε ζητάνε τόσο περίτεχνα», ενώ για το μέλλον: «Βλέπω το μέλλον αβέβαιο, δεν ξέρω τι θα γίνει».
 

Βανέσα Νικολοπούλου (μανικιούρ, πεντικιούρ, αποτρίχωση) με δικό της χώρο στο κατάστημα “Stylianopoulou coiffure” στους Γαργαλιάνους:
«Τον προηγούμενο μήνα, οι γυναίκες δε φρόντισαν ιδιαίτερα τον εαυτό τους, επειδή η περιοχή είναι αγροτική και είχαν τέτοιες ασχολίες. Όμως, τώρα, εν όψει και των εορτών των Χριστουγέννων, δείχνουν έντονο ενδιαφέρον να περιποιηθούν το σώμα και τον εαυτό τους, τα μαλλιά τους, τα νύχια τους! Ζητούν ό,τι τους παρέχουμε, δηλαδή ό,τι είναι πάνω στο μαλλί, έχουμε τα πάντα, στα νύχια επίσης, θεραπείες και spa, όλες τις αποτριχώσεις που ζητούν. Ό,τι χρειάζονται, το έχουμε εδώ».
 

Νίκη Νικολοπούλου στην Κυπαρισσία:
«Η κίνηση στα κομμωτήρια είναι πεσμένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Τα έξοδα διαρκώς αυξάνουν, αλλά για να διατηρήσουμε την επιχείρησή μας κατεβάζουμε τις τιμές, προσέχουμε τις παροχές μας και τη συμπεριφορά μας και είμαστε σε διαρκή προσπάθεια να κρατηθούμε στα επίπεδα της δουλειάς μας. Φυσικά, ο κόσμος είναι οικονομικά στριμωγμένος και τρομοκρατημένος. Δεν έχει την ευχέρεια να κάνει και τη βαφή και τις ανταύγειες και το ιδιαίτερο χτένισμα. Τις μέρες αυτές, ίσως κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους».
Για τις επιλογές σε κούρεμα και χτένισμα: «Περισσότερο ζητάνε απλά χτενίσματα, που τους αρέσουν και τους πηγαίνουν. Δε ζητάνε κάτι το ιδιαίτερο, τις περισσότερες φορές, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές», ενώ χαρακτήρισε το μέλλον «αβέβαιο»
 

Θεόδωρος Σαρματζής στα Φιλιατρά:
«Σίγουρα επηρεάζει τη δουλειά μας η οικονομική κρίση. Η πτώση σε σχέση με πέρυσι, αν αναλογιστεί κανείς τους συγκεκριμένους μήνες, είναι γύρω στο 20 με 30%, ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις και κάτι παραπάνω. Αυτό επηρεάζει περισσότερο το γυναικείο, καθώς ενδεχομένως έχει περισσότερες ασχολίες η γυναίκα, σε σχέση με το ανδρικό κούρεμα. Θέλω να εστιάσω, όμως, σε κάτι άλλο. Δεν είναι μόνο η πτώση, που σίγουρα είναι ένα σοβαρό πλήγμα σε μία επιχείρηση. Κάτι που είναι πολύ πιο σοβαρό, είναι τα λειτουργικά έξοδα μιας επιχείρησης, που έχουν αυξηθεί στο κατακόρυφο, με το κόστος να γίνεται δυσβάσταχτο. Εν όψει των εορτών, η κίνηση έχει αυξηθεί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και, κατά περίεργο θα έλεγα τρόπο, ευτυχώς, κυμαίνεται στα περυσινά επίπεδα».
Για τις επιλογές κουρεμάτων και χτενισμάτων, σημείωσε: «Εξαρτάται και από την ηλικία και από την οικονομική δυνατότητα του πελάτη ή της πελάτισσας», ενώ για το μέλλον: «Ακούω κάποιους που είναι αισιόδοξοι και θέλω κι εγώ να είμαι αισιόδοξος, αλλά το βλέπω δύσκολο».
 

Κατερίνα Στυλιανοπούλου (Stylianopoulou coiffure) στους Γαργαλιάνους:
«Έχουμε κομμωτική πορεία 25 χρόνια, με σεμινάρια στο εξωτερικό και η κίνησή μας είναι πολύ καλή. Μπορώ να πω ότι η γυναίκα, ακόμα, περιποιείται τον εαυτό της και δεν έχει αλλάξει συνήθειες. Τεχνικές εργασίες, βαφές, ανταύγειες είναι στα ίδια επίπεδα, ενώ τα χτενίσματα έχουν μια ελαφρά πτώση. Γενικώς, ακόμη είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο και οι υπηρεσίες μας είναι πάντα με υψηλά στάνταρτς. Αυτές τις μέρες έχει αυξηθεί η κίνηση και έχει αυξητικές τάσεις για όλη την εορταστική περίοδο».
Για το μέλλον, είπε: «Προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις, με χαμηλές τιμές και υψηλές υπηρεσίες και προσπαθούμε να τα βλέπουμε αισιόδοξα!».
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Θάρρο

από: Τριφυλία: "Ψαλίδισμα" σε κούρεμα-χτένισμα | FILIATRA-NET

Δεν υπάρχουν σχόλια: