ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Με μία ένεση την εβδομάδα

Με μία ένεση την εβδομάδα θα μπορούν να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους οι διαβητικοί χάρη σε ένα νέο φάρμακο θα που κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το 2012. Η δραστική ουσία του φαρμάκου, που ανήκει την κατηγορία των ινκρετινομιμητικών, είναι η εξενατίδη. Εξάλλου πολύ κοντά στην εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος σε διαβητικούς είναι πλέον οι επιστήμονες. Το τεχνητό πάγκρεας θα είναι μία συσκευή η οποία ή θα είναι φορητή ή εμφυτεύσιμη και θα ρυθμίζει το σάκχαρο του διαβητικού 24 ώρες το 24ωρο. Προς το παρόν όμως η εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος είναι σε φάση κλινικών δοκιμών.
Τα παραπάνω επισήμαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 25ο ετήσιο συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ) που θα πραγματοποιηθεί από 10-12 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ο επίκουρος καθηγητής στο ΑΤΕΙΘ, Κυριάκος Καζάκος, και ο παθολόγος διαβητολόγος Εμμανουήλ Πάγκαλος.
Η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού της γης και η αύξηση του μέσου όρου ζωής σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Ο διαβήτης είναι μία πάθηση που δεν κάνει διακρίσεις και υπολογίζεται ότι ο αριθμός των διαβητικών στη χώρα μας ξεπερνά τις 800.000, ενώ παγκόσμια φτάνει στα 280 εκατομμύρια. Το 90% των ατόμων με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2, που μπορεί να εισβάλλει ύπουλα, ακόμη και χωρίς καθόλου συμπτώματα. Για αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ο προληπτικός έλεγχος, ιδίως στα άτομα με κληρονομικό ιστορικό διαβήτη, παχυσαρκία και ηλικία μεγαλύτερη από 46 ετών. Σε αντίθεση με το διαβήτη τύπου 1, για τον οποίο δεν υπάρχει προς το παρόν πρόληψη, στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 η συχνή σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή μπορούν να καθυστερήσουν ή και να αποτρέψουν την εμφάνισή του.
Παράλληλα με το συνέδριο η ΔΕΒΕ διοργανώνει τις 13 Νοεμβρίου (10.30-14.00) στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς ημερίδα για το κοινό με θέμα «Νεότερα δεδομένα στο Σακχαρώδη Διαβήτη».
Τέλος, στις 11 Νοεμβρίου (11.00-16.00) θα λειτουργήσει στην Πλατεία Αριστοτέλους περίπτερο όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν μετρήσεις του σακχάρου αίματος και ενημέρωση σε θέματα διαβήτη από ομάδες φοιτητών της ιατρικής σχολής ΑΠΘ και νοσηλευτικής σχολής ΑΤΕΙΘ.
Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Ανδρέας Ροδίτης

ΑΠΟ http://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...