ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ώρες ώρες οι μηνυτές έχουν πολύ πλάκα. Κινούνται νομικά εναντίον όχι μόνο ανθρώπων αλλά και… υπερφυσικών δυνάμεων. Άλλοι πάλι ενώ φταίνε ψάχνουν τρόπο να βγουν κι από πάνω. Οι ακόλουθες περιπτώσεις είναι κυριολεκτικά για γέλια.

  • Μήνυση για το γιουχάισμα
Ο τενόρος Roberto Alagna αποφάσισε να κάνει μήνυση στην όπερα του Μιλάνο γιατί το ακροατήριο τον… γιουχάισε! Συγκεκριμένα εμφανίστηκε στην Σκάλα του Μιλάνο και παρά το ότι όπως λέει ο ίδιος έκανε καλή ερμηνεία ο κόσμος άρχισε τα γνωστά «ου». Και τι φταίει η όπερα; Σύμφωνα με τον τενόρο, απέτυχε να προστατεύσει έναν άνθρωπο που βρέθηκε σε κίνδυνο! Ισχυρίστηκε ακόμα ότι έπεσε η γλυκόζη στο αίμα του εξαιτίας των αποδοκιμασιών!

  • Δεν με ψάχνουν οι φίλοι μου; Μήνυση
Ο Antony Michaels είχε γραφτεί στο classmates.com ένα site κοινωνικής δικτύωσης σαν το facebook με την διαφορά πως αν και η περιήγηση είναι δωρεάν για να μπορείς να επικοινωνείς με άλλους πρέπει να πληρώνεις συνδρομή. Κάποια στιγμή του ήρθε ένα μήνυμα από το site που έλεγε ότι τον αναζητούσαν παλιοί συμμαθητές του. Έτσι πλήρωσε συνδρομή 15 δολαρίων ώστε να μπορέσει να δει ποιοί είναι και να μιλήσει μαζί τους. Μετά την απομάκρυνση από το… ταμείο ανακάλυψε ότι δεν τον είχε αναζητήσεις κανείς. Αποτέλεσμα; Να κάνει μήνυση στο site.

  • Νομικά… αριστουργήματα
Αν κι έγκλειστος στις φυλακές του Κεντάκι, ο Jonathan Lee Riches κατάφερε να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες γιατί έκανε τις πιο κουφές… μηνύσεις. Τι έκανε αυτός μετά; Μήνυση στο Γκίνες! Ο ίδιος δήλωσε ότι «το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες δεν έχει κανένα δικαίωμα να δημοσιεύει την δουλειά μου, τα νομικά μου αριστουργήματα». Και ποια ήταν τα… αριστουργήματα του; Έχουμε και λέμε: ήταν μηνύσεις εναντίον του Τζορτζ Μπους, των Σομαλών πειρατών, της Μπρίτνεϊ Σπίαρς, της Μάρθας Στιούαρτ, του Πλάτωνα, του Νοστράδαμου, του Τζίμι Χόφα, των Βουδιστών μοναχών, του πύργου του Άιφελ και άλλων!
  • Αποζημίωση γιατί ανακάλυψε ο άντρας της ότι τον απατούσε
Η Γκαμπριέλα Νάγκι από το Τορόντο του Καναδά διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση. Ο άντρας της κάποια στιγμή ανακάλυψε το τι συνέβαινε όπως γίνεται συχνά τα τελευταία χρόνια: από τον λογαριασμό του κινητού. Παρατήρησε ότι καλούσε συχνά και για ώρα ένα συγκεκριμένο αριθμό. Το έψαξε, ανακάλυψε όλη την αλήθεια και φυσικά μετά την χώρισε. Η αντίδραση της Γκαμπριέλα ήταν να κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας θεωρώντας την υπεύθυνη για το διαζύγιο της! Και τι ζήτησε; Μόλις 600.000 δολάρια!
  • Ο άνθρωπος που έκανε μήνυση στο σατανά
Την σχετικά πρόσφατη περίπτωση του ανθρώπου που έκανε μήνυση στον Θεό την έχετε λίγο πολύ ακουστά. Δεν ήταν όμως τόσο πρωτότυπη όσο μπορεί να νομίζετε. Τον είχε προλάβει το 1971 ο Gerald Mayo ο οποίος είχε μηνύσει τον σατανά για όλα τα δεινά της ζωής του. Ο πρόεδρος απέρριψε την υπόθεση επικαλούμενος το ότι δεν ήταν στην δικαιοδοσία του.
Πηγή: NewsBeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: