ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Στα σκουπίδια τα σκηνικά της σειράς "Το Νησί"!

Στα σκουπίδια κατέληξαν τα σκηνικά της πλέον πολυδάπανης παραγωγής της ελληνικής τηλεόρασης «Το Νησί», όπως αποκαλύπτει η Espresso της Κυριακής. Η φήμη της Πλάκας και γενικότερα της Ελούντας μέσα από τη σειρά ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, ωστόσο για τους κατοίκους της περιοχής είναι ένα κεφάλαιο που έκλεισε πλέον οριστικά και αμετάκλητα.
Τα εξαιρετικά σκηνικά που είχε φιλοτεχνήσει ο μετρ του είδους Αντώνης Χαλκιάς και αποτελούσαν πόλο έλξης για τους τουρίστες που συνέρρεαν κατά χιλιάδες στη Σπιναλόγκα δεν υπάρχουν πια.
Οι καμωμένες από γύψο προσόψεις και επενδύσεις στις εξωτερικές όψεις των σπιτιών στον κεντρικό δρόμο του οικισμού Άνω Ελούντας, στην περιοχή της Πλάκας, έφυγαν και τα σπίτια απέκτησαν τον παλιό τους σοβά, που σε τίποτα δεν θυμίζει εκείνη την ιστορία που υπάρχει στη μνήμη των παλαιότερων και συγκλόνισε όσους παρακολούθησαν την τηλεοπτική σειρά.

«Διαλύθηκαν όλα. Εμείς δεν είχαμε καμία απαίτηση, ούτε θέλαμε για λόγους υστεροφημίας να έχουμε ένα σκηνικό στημένο για χρόνια εκεί, για να μην εκτιθέμεθα κάθε φορά που συνέβαινε κάτι. Εάν θέλανε να κρατηθεί λίγο παραπάνω, θα έπρεπε να τηρηθούν αυτά που λέγαμε. Δηλαδή, να εμποτιστεί το σκηνικό με λάδι, να γίνουν κάποιες κατασκευές, ώστε να μπορεί να αντέξει για όσο χρόνο θέλανε. Φαίνεται τελικά ότι δεν θέλανε κι έφυγε» δήλωσε ο σκηνογράφος της επιτυχημένης σειράς, Αντώνης Χαλκιάς. «Δεν έχω κάποιο λόγο να κλαίω και να λυπάμαι για ένα σκηνικό που έφυγε. Για πρώτη φορά όμως ένα τέτοιο θέμα που θυμίζει παλιές και δύσκολες εποχές του Ελληνισμού αγαπήθηκε στην ουσία και στο εικαστικό μέρος».
Ο αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου Κρήτης Μανώλης Αικατερινάκης, ο οποίος ήταν αρμόδιος για το θέμα, διευκρίνισε ότι το όποιο πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε μεταξύ δήμου και MEGA αλλά ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των σπιτιών και στην παραγωγή: «Ο κόσμος έχει πολύ περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα αυτήν την περίοδο για να ασχολείται με κάποια σκηνικά, τα οποία έπρεπε να φύγουν. Πέρυσι τον Ιανουάριο κάναμε μια συνέλευση στην Ελούντα με τους ιδιοκτήτες των χώρων που χρησιμοποιήθηκαν και τους πείσαμε να κρατήσουμε τα σκηνικά μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου φέτος. Το πρόβλημα ήταν των ιδιοκτητών, όχι δικό μας» υπογράμμισε ο κ. Αικατερινάκης.

Πηγή: markos.tv
ΑΠΟ http://www.ishow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...