ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ενημερωθείτε για απόπειρες παραβίασης του προφίλ σας

Το «Login Notifications» είναι μια υπηρεσία που κάνει ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς να κάνει. Σου γνωστοποιεί το πότε και που μπήκε κάποιος στον λογαριασμό σου στο facebook. Τις περισσότερες φορές, το πιο πιθανό είναι να είστε εσείς άλλα σε διαφορετική περίπτωση, δείτε πώς μπορεί να σας προστατεύσει αύτη η υπηρεσία και πως μπορείτε να την ενεργοποιήσετε.

Όταν συνδεθείτε στο Facebook, η ιστοσελίδα θα σας ζητήσει να δώσετε πληροφορίες σχετικά με το από συνδεθήκατε. Σε αυτήν την ερώτηση δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση, αυτό που έχετε να κάνετε είναι απλά να απαντήσετε. Ύστερα το Facebook θα σας στείλει λεπτομέρειες σχετικά με την διεύθυνση IP, τις γεωγραφικές συντεταγμένες και την ώρα, στο e-mail που εσείς του έχετε ορίσει.


Σε περίπτωση που συνδεθήκατε εσείς, μπορείτε πολύ απλά να αγνοήσετε το email, ωστόσο αν δεν ήσασταν εσείς, τότε μπορείτε να κινηθείτε και αντίστοιχα.

• Τι θα γίνει αν προσπαθήσει κάποιος να παραβιάσει τον λογαριασμό σας;

Άμα προσπάθησε κάποιος να συνδεθεί στον λογαριασμός σας, το Facebook θα σας ειδοποιήσει αμέσως για την απόπειρα και θα κλειδώσει τον λογαριασμό σας.

Με το λογαριασμό σας κλειδωμένο θα σας ζητηθεί να επανεξεταστεί η οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσης. Θα σας ζητήσει μετά να αναγνωρίσετε την τοποθεσία από την οποία έγινε η απόπειρα. Αν τελικά ήσασταν εσείς, τότε κάνετε κλικ «This is okay», αν όχι στο «I don’t recognize».

Το Facebook θα σας ζητήσει μετά να αλλάξετε το κωδικό πρόσβασης και να ξανά συνδεθείτε.

• Πώς να ενεργοποιήστε τις συνδέσεις προειδοποιήσεων (login notifications)

Για να ενεργοποιήστε τις συνδέσεις προειδοποιήσεων, κάντε κλικ στην επάνω δεξιά γωνία της σελίδας σας στο Facebook και επιλέξετε «Ρυθμίσεις Λογαριασμού» και μετά «Ασφάλεια» στο αριστερό μέρος της οθόνης. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί «Επεξεργασία» δίπλα στο «Ειδοποίηση Σύνδεσης» και επιλέξτε «Email». Αν θέλετε περισσότερη ασφάλεια επιλέξτε «Έγκριση Σύνδεσης» κάτω από το «Ειδοποίηση Σύνδεσης».

Η «Έγκριση Σύνδεσης» θα σας ζητάει να εισάγετε ένα τυχαίο κωδικό τον οποίο θα στέλνει το Facebook στο κινητό σας κάθε φορά που θα συνδέεστε από έναν νέο υπολογιστή.

Το κλείδωμα του λογαριασμού σας όταν κάποιος προσπαθεί μπει στο λογαριασμό σας είναι ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό ασφαλείας, αλλά η πραγματική αξία της ειδοποίησης σύνδεσης είναι τα emails του. Αν κάποιος ξέρει τον κωδικό σας στο Facebook, το σύστημα αυτό θα σας δείξει πότε και από πού συνδέθηκε στη σελίδα σας.

ΠΗΓΗ: soho.gr

ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: