ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Απαντήστε σε κλήση... κουνώντας το χέρι σας

Κινητό με ανταπόκριση στις χειρονομίες παρουσίασε κορεατική εταιρεία

  Οι οθόνες αφής έφεραν πραγματική τεχνολογική επανάσταση σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στον χώρο των κινητών τηλεφώνων. Ακόμη και στην τεχνολογία ευλύγιστων κινητών, οι οθόνες αφής έχουν ήδη αρχίσει να φαντάζουν πλέον ένα κλασικό κομμάτι.
  Ένα ακόμα χαρακτηριστικό το οποίο δεν υπήρχε μέχρι τώρα στα κινητά τηλέφωνα ήταν η ανταπόκριση στις χειρονομίες και δεν όχι μόνο στις χειρονομίες αφής... Η κορεάτικη Pantech, παρουσίασε το νέο κινητό της Sky Vega LTE 4G, που ήρθε για να «μη του βάλετε» χέρι.
  Για να χρησιμοποιήσει κάποιος το κινητό Android, το μόνο που χρειάζεται είναι να κουνήσει τα χέρια του. Το Sky Vega LTE επιτρέπει να δεχθείτε κλήσεις και να εκτελέσετε και άλλες λειτουργίες απλά με το να κουνάτε τα χέρια σας πάνω από την οθόνη του κινητού. Επιπλέον, σύμφωνα με το AdWeek, το LTE smartphone διαθέτει εντυπωσιακή ανάλυση.
  Μη βιαστείτε να κοροϊδέψετε αυτού του είδους την τεχνολογία, γιατί μπορεί να φανεί χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις. Φανταστείτε μόνο πόσες φορές έχετε πει σε κάποιον «σηκώνεις το τηλέφωνο γιατί έχω βρεγμένα ή λερωμένα χέρια;». Άλλωστε ένα βρεγμένο άγγιγμα δεν θα το «εκτιμούσε» και η οθόνη αφής…


ΑΠΟ http://www.newsbeast.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: