ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Νέες ελπίδες για τη θεραπεία του Πάρκινσον

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν βλαστικά κύτταρα σε εγκεφαλικά και να τα εμφυτεύσουν χωρίς προβλήματα και παρενέργειες σε εγκεφάλους πειραματόζωων, ένα επίτευγμα που μπορεί να ανοίξει το δρόμο μελλοντικά για νέου τύπου θεραπείες της νόσου Πάρκινσον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Λόρεντς Στούντερ του Κέντρου Καρκίνου Μεμόριαλ Σλόαν-Κέτερινγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με τη βρετανική Γκάρντιαν, ελπίζουν ότι στο μέλλον θα καταστεί δυνατό να δημιουργούνται κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη και να αντικαθιστούν αυτά που έχουν καταστραφεί λόγω της νόσου Πάρκινσον. Προς το παρόν, η σχετική φαρμακευτική θεραπεία προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο των ασθενών.

Οι αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν να ξεπεράσουν διάφορα εμπόδια που υπήρχαν έως τώρα στο να μετατραπούν βλαστικά κύτταρα σε νευρώνες του εγκεφάλου. Τα τεστ στα πειραματόζωα έδειξαν ότι τα νέα κύτταρα, που εισάγονται στον εγκέφαλο, λειτουργούν φυσιολογικά και θεραπεύουν τα προβλήματα κινητικότητας που εμφανίζουν οι μαϊμούδες με Πάρκινσον.

Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά, καθώς πεθαίνουν τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, με συνέπεια ο ασθενής να εμφανίζει τρέμουλα, ακαμψία, βραδύτητα κινήσεων και άλλα νευρολογικά συμπτώματα, που επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Εδώ και μία δεκαετία περίπου, οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν τα κύτταρα που καταστρέφονται στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Πειράματα επιτυχημένα σε ζώα, όπου νευρώνες παραγωγής ντοπαμίνης αναπαράχθηκαν από βλαστικά κύτταρα μαϊμούδων, δεν είχε μέχρι σήμερα καταστεί εφικτό να επαναληφθούν με επιτυχία και στους ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η όλη προσπάθεια μπορεί να πυροδοτήσει όγκους στον εγκέφαλο, γι' αυτό άλλωστε δεν έχουν ακόμα αρχίσει οι σχετικές κλινικές έρευνες σε ανθρώπους.

Η νέα έρευνα φαίνεται πως πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και καταφέρνει να μετατρέψει τα βλαστικά κύτταρα στο απολύτως κατάλληλο είδος νευρώνων παραγωγής ντοπαμίνης. Σε μια σειρά έξι πειραμάτων, οι επιστήμονες εισήγαγαν με ένεση, στον εγκέφαλο των πειραματόζωων που έπασχαν από Πάρκινσον, πάνω από ένα εκατομμύριο κύτταρα τη φορά. Απέδειξαν ότι τα νέα κύτταρα επιβιώνουν, δημιουργούν νέες συνδέσεις με τα παλαιότερα κύτταρα γύρω τους και αποκαθιστούν τα προβλήματα κίνησης, χωρίς την παρενέργεια της δημιουργίας καρκινικών όγκων.

Η θεραπεία της νόσου Πάρκινσον με βλαστικά κύτταρα προβάλλει ως πολλά υποσχόμενη για το μέλλον, όμως θα πάρει χρόνο μέχρι να θεωρηθεί τεχνικά αποδοτική και κλινικά ασφαλής για τους ανθρώπους.  

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline


ΑΠΟ http://www.ygeiaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: