ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Προχωράνε οι εργασίες στο νέο λύκειο Φιλιατρών


Προχωράνε με εντατικούς οι διαδικασίες οικοδομικές εργασίες στο νέο Λύκειο Φιλιατρών όπου στο ισόγειο εσωτερικό του έχουν γίνει τα χωρίσματα για τις αίθουσες αλλά και έχει σοβατιστεί. Στους δυο ορόφους του όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες έχουν τοποθετηθεί τα τούβλα γύρω γύρω στις άκρες του κάθε ορόφου ενώ όπως φαίνεται στην εικόνα δεν υπάρχουν ακόμα τα χωρίσματα εσωτερικά του κτηρίου για τις αίθουσες διδασκαλίας.
Πάντως οι εργασίες προχωράνε, και εκτός .........

απροόπτου, του χρόνου με την νέα σχολική χρονιά το κτήριο και ο περιβάλλον χώρος θα έχει παραδοθεί για να λειτουργήσει το σχολείο.

Ωστόσο στον περιβάλλοντα χώρο ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες κατασκευής των νέων κερκίδων καθώς οι παλιές έχουν κατεδαφιστεί και οι νέες έχουν έρθει πιο μπροστά σε σχέση με τις προηγούμενες αλλά οι νέες όμως είναι σαφώς μικρότερες σε σχέση με την προηγούμενη θέση τους όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που τράβηξε ο συνεργάτης μας για εσάς.


Την εργολαβία για τις κερκίδες έχει αναλάβει ο συμπολίτης μας Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος μίλησε στον συνεργάτη μας και είπε ότι σύμφωνα με την μακέτα όπου έχει δει ο όλος χώρος μαζί με το κτήριο του νέου λυκείου όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί ένα στολίδι για την πόλη μας.














ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: