ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Κυπαρισσία:Τι, πραγματικά, συμβαίνει με το Βιολογικό Καθαρισμό;

Για την πολυπόθητη έναρξη λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί τον τελευταίο ενάμιση, περίπου, χρόνο. Οι πολίτες της Κυπαρισσίας με αγωνία αναμένουν την, πρώτη, δοκιμαστική λειτουργία, όπως και την πλήρη λειτουργία του, αφού ο Βιολογικός είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής και ανάπτυξης στην περιοχή, κι εδώ και 25 χρόνια ταλανίζει τους πολίτες, προκαλώντας διχασμό στην τοπική κοινωνία και συνέπειες στο περιβάλλον.
Ο Βιολογικός εντάχθηκε στο Γ’ ΚΠΣ στις 31 Οκτωβρίου 2005. Δημοπρατήθηκε από το Δήμο Κυπαρισσίας (και όχι από την Περιφέρεια που είχε δημοπρατήσει το έργο από το 2006, με συνέπεια την καθυστέρησή του) στις 21 Ιουνίου 2007, με τη διαδικασία της «Μελέτης Κατασκευής», ενώ η σύμβαση του Δήμου Κυπαρισσίας με την ανάδοχο Κ/Ξ ΕΓΝΩΝ Α.Τ.Ε. - ΙΩΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. υπεγράφη στις 29 Απριλίου 2008. Η σύμβαση αφορούσε στο υποέργο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Κυπαρισσίας» του έργου «Έργα Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Κυπαρισσίας», ποσού 6.181.670,53 ευρώ. Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου οριζόταν σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, εκ των οποίων οι 18 πρώτοι αντιστοιχούν στην κατασκευή και ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου (μελέτη - κατασκευή) και οι υπόλοιποι 12 στη θέση σε αποδοτική λειτουργία. Στη συνέχεια έγινε η εγκατάσταση του εργολάβου και ξεκίνησαν οι εργασίες.
Μετά από 30 μήνες, όταν δηλαδή εξέπνεε η προθεσμία εκτέλεσης του έργου, το Σεπτέμβριο του 2010, προεκλογικά θυμίζω, ο τότε δήμαρχος Κυπαρισσίας, Γιώργος Σαμπαζιώτης, δήλωνε πως «στο τέλος του χρόνου (σ.σ. του 2010) προσδιορίζεται χρονικά η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας». Κι όμως. Το Γενάρη του 2011, σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο πρόεδρός της και αντιδήμαρχος (και πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας) Γιώργος Σαμπαζιώτης είπε πως σε δύο μήνες θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Αφού έφτασε Απρίλιος, από το Δήμο έλεγαν πως η δοκιμαστική λειτουργία θα γίνει περίπου στα τέλη Μαΐου. Στις αρχές του καλοκαιριού, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση με την οποία εξουσιοδότησε το δήμαρχο Τριφυλίας να υπογράψει το συμβόλαιο με τη ΔΕΗ, και το μόνο που απέμενε ήταν η αδειοδότηση από το Τμήμα Βιομηχανίας και η σύνδεση από τη ΔΕΗ, όπως - τότε - είχε ειπωθεί. Στις αρχές Οκτωβρίου ο κ. Σαμπαζιώτης σημείωνε σε δηλώσεις του πως «για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού απομένει η σύνδεση των εγκαταστάσεων με το δίκτυο της ΔΕΗ». Με βάση, δε, αυτές τις δηλώσεις, η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, ζητώντας απάντηση για το στάδιο που βρίσκονται οι διαδικασίες ολοκλήρωσης και λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας του Δήμου Τριφυλίας και πότε πρόκειται η ΔΕΗ να προχωρήσει στη σύνδεση των εγκαταστάσεων με το δίκτυο.
Από το Μάιο, δε, η απάντηση των τοπικών αρχόντων σχετικά με τη λειτουργία του Βιολογικού ήταν (και είναι) «μένει η σύνδεση με τη ΔΕΗ», με την οποία, όπως έλεγαν, «είμαστε σε επαφή και μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνει»!
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25 Οκτωβρίου, τέλος, ο δήμαρχος Τριφυλίας είπε σχετικά: «Ο Βιολογικός είναι ολοκληρωμένος. Λείπει το 0,3%. Ποιο είναι το 0,3%; Να ενωθεί ο κεντρικός αγωγός με τον παλιό αγωγό και αυτό θα γίνει, αφού, επιτέλους, η ΔΕΗ συνδέσει το ρεύμα για να λειτουργήσει ο Βιολογικός. Ο Βιολογικός σήμερα δε λειτουργεί, γιατί η ΔΕΗ ισχυρίζεται, σε όλα τα επίπεδα με τα οποία έχουμε επικοινωνήσει, ότι δεν έχει «κουτιά».
[…] Οι αδειοδοτήσεις μας είναι έτοιμες, δεν έχουμε καμία εκκρεμότητα αδειοδοτήσεων, έχουμε μόνο να βρει η ΔΕΗ τα «κουτιά», να πάει να συνδέσει και από εκεί και πέρα ο Βιολογικός λειτουργεί».
Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω την αξιοπιστία και την ορθότητα των ισχυρισμών των τοπικών αρχόντων της Τριφυλίας και δίχως να έχω πρόθεση να τους προσβάλλω, να με συμπαθάνε, αλλά δεν τους πιστεύω. Δεν μπορώ να τους πιστέψω. Πώς είναι δυνατόν να γίνει πιστευτό ότι εδώ και έναν περίπου χρόνο, 11 μήνες από τις αρχές του έτους, ο Βιολογικός Καθαρισμός όλο και τίθεται σε λειτουργία, χωρίς όμως αυτό μέχρι σήμερα να έχει γίνει, και εδώ και 7 μήνες όλο κάνει τη σύνδεση η ΔΕΗ και αυτή δεν έχει γίνει ακόμη, επειδή δεν έχει «κουτιά»;
Αν, όντως, η καθυστέρηση οφείλεται στη ΔΕΗ, να βγει ευθαρσώς ο Δήμος Τριφυλίας και να την καταγγείλει, αφού, όπως ισχυρίζονται, ενώ τόσους μήνες είναι σε επαφή για το θέμα του Βιολογικού, δεν παρέχει τις υπηρεσίες που υποχρεούται.
Μήπως, όμως, δεν είναι έτσι ακριβώς όπως μας τα λένε, αλλά αυτό είναι μια «βολική» πρόφαση για την καθυστέρηση εξαιτίας της εμπλοκής που ανέκυψε μετά την απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής με την οποία δεν ενέκρινε τη συμπληρωματική σύμβαση 200 χιλιάδων ευρώ περίπου (αν θυμάμαι καλά) μεταξύ Δήμου και αναδόχου κοινοπραξίας για πρόσθετες εργασίες, και κάπου εκεί μπερδεύεται και «κολλάει» το θέμα, όπως ακούγεται στην πόλη;
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου 

 http://www.tharrosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: