ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Drive In Παλιές καλές εποχές

Παρακολουθώντας για χιλιοστή φορά στην τηλεόραση την κινηματογραφική ταινία «Grease», και τους πρωταγωνιστές John Travolta, Olivia Newton John να δίνουν το παθιασμένο τους φιλί σ’ ένα drive-in σινεμά, κάτω από τα αστέρια, αναρωτήθηκα αν αυτή η εποχή έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Οι παλιότεροι θα θυμούνται, την Αμερικάνικη μόδα που ξέσπασε τη δεκαετία του 60  στους κινηματογράφους, τα λεγόμενα       drive in. Πιο συγκεκριμένα υπαίθριες γιγαντοοθόνες στις οποίες είχες πρόσβαση με το αυτοκίνητο και μέσα από αυτό παρακολουθούσες τη ταινία. Μια μόδα που δυστυχώς με τη πάροδο του χρόνου ξεχάστηκε.




Τα drive in, ήταν ιδέα του  Richard M. Hollingshead, Jr. ένας νέος από το Camden, του New Jersey, ο οποίος εργαζόταν ως μάνατζερ στην εταιρεία του πατέρα του. Έμπνευση για τη πρωτότυπη δημιουργία του, αποτέλεσε η μητέρα του η οποία ήταν αρκετά εύσωμη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να κάτσει στις κλασσικές θέσεις των θεάτρων και των σινεμά. Με αφορμή αυτό το γεγονός και διάφορους άλλους λόγους, όπως το ότι ήταν πολύ οικονομικά, αν ήθελε να πάει μια ολόκληρη οικογένεια(αφού πλήρωνες μόνο για το αυτοκίνητο) θεώρησε πως η δημιουργία τους ήταν αναγκαία.
Το πρώτο drive in άνοιξε στις 6 Ιουλίου του 1933 στο New Jersey. Μέχρι το 1941 είχαν ανοίξει περισσότερα από 15 drive in στη Pennsylvania,το Los Angeles,το Ohio, τη California, τη Florida, το Maine, το Maryland, τη New York και το Texas. Συνήθως προβαλλόταν δυο ταινίες συνεχόμενα ενώ κατά τη διάρκεια της προβολής, ερχόταν πωλητές που σε προμήθευαν με ποπ κορν, κόκα κόλα και ότι άλλο ήθελες. Μια συγκεκριμένη ραδιοφωνική συχνότητα εξέπεμπε τον ήχο της ταινίας, μέσα από το αυτοκίνητο του καθενός. Στην αρχή γνώρισαν μεγάλη απήχηση από τον κόσμο που σιγά σιγά όμως ξεθύμανε.


Πλέον έχουν απομείνει ελάχιστα drive in, σε ολόκληρο το κόσμο. Πολύ γνωστό είναι το μοναδικό drive in που βρίσκεται στο Μανχάταν, με μικροσκοπικές διαστάσεις αφού χωράει μόλις, έξι αυτοκίνητα τα οποία μέσα από κληρώσει έχουν τη δυνατότητα να παραβρεθούν εκεί. Στην Αθήνα πριν τρία χρόνια είχε γίνει μια απόπειρα χωρίς όμως να γίνει ιδιαίτερα γνωστό.

Ίσως τελικά να ήταν όντως μια πολύ καλή ιδέα, που με τη σωστή οργάνωση να ξανά πετύχει, αποτελώντας την έξυπνη αλλά και οικονομική (με τέτοιες εποχές) εξόρμηση που αποζητάμε για τη νυχτερινή μας έξοδο. Κάνοντας το παρελθόν, μέλλον!



ΑΠΟ http://topaliatzidiko.blogspot.com/2011/10/drive-in.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: