ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Φιλιατρά:Μπαράζ διαρρήξεων στη Μώραινα, σε απόγνωση οι πολίτες...


Μπαράζ διαρρήξεων και κλοπών σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στη Μώραινα Φιλιατρών, με τους κακοποιούς να μην αφήνουν τίποτα όρθιο…
Σύμφωνα με όσα μας είπαν χθες το μεσημέρι κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής, άγνωστοι τη νύχτα της Πέμπτης – ξημερώματα Παρασκευής «μπουκάρισαν» σε πέντε τουλάχιστον εξοχικές κατοικίες και αγροικίες στη Μώραινα, αρπάζοντας από μικροαντικείμενα (αγροτικά εργαλεία και μικρά μηχανήματα) μέχρι και ολόκληρες οικιακές συσκευές. Ο ακριβής αριθμός των σπιτιών που «χτύπησαν» μέχρι και το απόγευμα ήταν άγνωστος, καθώς ορισμένοι ιδιοκτήτες διαμένουν εκτός Φιλιατρών και τα οικόπεδα – αγροκτήματα είναι περιφραγμένα και δεν μπορούσαν, ως εκ τούτου, οι γείτονες να δουν από μακριά εάν έχουν παραβιαστεί.

Η λεία των δραστών εκτιμάται ότι είναι μεγάλη, αφού, από τα σπίτια που διαπιστωμένα παραβίασαν, πήραν σχεδόν ό,τι μπορούσε να μετακινηθεί.
Όπως σημείωναν οι κάτοικοι, τα κρούσματα εγκληματικότητας και μικροεγκληματικότητας (και) στην περιοχή των Φιλιατρών ολοένα και αυξάνουν, λαμβάνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει ή να προβλέψει πού μπορεί να φτάσει αυτή η κατάσταση. Ληστείες, κλοπές, ακόμη και ζωοκλοπές σημειώνονται σχεδόν καθημερινά, με τη λεία σε κάποιες περιπτώσεις να είναι μεγάλης αξίας και σε άλλες να περιορίζεται ακόμη και σε δύο κότες, μια κατσίκα, ρούχα από την μπουγάδα ή τρόφιμα… Οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και πανικό και αισθάνονται ανασφαλείς ακόμη και μέσα στα σπίτια και τα καταστήματά τους, ενώ τη νύχτα, για να μπορέσουν να κοιμηθούν, «κλειδαμπαρώνονται», έχοντας αρκετοί ήδη βάλει συστήματα ασφαλείας ή και «ζεμπερέκια» σε πόρτες και παράθυρα. Μεγαλύτερη, δε, ανασφάλεια αισθάνονται οι ηλικιωμένοι, κυρίως στα χωριά της ορεινής Τριφυλίας, όπου και δεν υπάρχει αστυνόμευση. Όπως μας είπαν κάτοικοι για τα περαστικά που σημειώθηκαν στη Μώραινα, «η δύναμη του Α.Τ. Φιλιατρών είναι 9 άτομα μαζί με το γραμματέα. Τι να αστυνομεύσουν και πώς;

Του Ηλία Γιαννόπουλου 
 http://www.tharrosnews.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια: