ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Απεργιακό μέτωπο από τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας- Μετέχουν και οι εμπορικοί Φιλιατρών και Γαργαλιάνων

Το Διοκητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας καλεί τους συναδέλφους εμπόρους, επαγγελματίες, βιοτέχνες καθώς και όλους τούς αυτοαπασχολουμένους να συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία στις 19 Οκτωβρίου 2011, κλείνοντας τα καταστήματά τους.
Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στη κεντρική πλατεία.
Αυτό εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τους μικρομεσαίους σε οικονομική καταστροφή με ότι αυτό συνεπάγεται.
Λέμε ΟΧΙ: • στην πτώχευση των Ελλήνων και την δήμευση της περιουσίας τους. • Στην υπερφορολόγηση και την ευκολία με την οποία κάθε Κυριακή
ανακοινώνουν τα νέα φορολογικά μέτρα της εβδομάδας, μάλιστα με μεγάλη ευκολία και χωρίς να τους ενδιαφέρει πως θα επιβιώσει η μικρή Ελλήνική επιχείρηση.

• Στον αφανισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τη κατάργηση της μεσαίας ελλήνικής παραγωγικής τάξης και οικογένειας.
• Στην ανασφάλεια της εργασίας και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με τις ατομικές συμβάσεις στην θέση των συλλόγικών.
• Στην κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και στα 569 ευρώ κατώτερο μισθό που απαιτεί η ΤΡΟΙΚΑ.
• Σε άλλα λουκέτα στα καταστήματα και στην ανεργία.σε νέες φορολογικές αυξήσεις.
• Στην ΑΛΩΣΗ της αγοράς από τις πολυεθνικές. • Στην ανεξέλεκτη εγκατάσταση και λειτουργία εμπορικών υπερχώρων. • Στην γεωγραφική απελευθέρωση του υπαίθριου εμπορίου. • Στη λεηλασία των εισοδημάτων των πολιτών. • Στο στέγνωμα της αγοράς από τις τράπεζες.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: • Να σταματήσει τώρα η πολιτική της οικονομικής αφαίμαξης της
μεσαίας τάξης με τους πάσης φύσεως φόρους, τέλη, έκτακτες εισφορές,
κατάργηση φοροελαφρύνσεων ακομα και από τους πολύτεκνους. • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα χαράτσια στα μηδενικά πλέον εισοδήματα και στις απαξιωμένες περιουσίες του κάθε Έλληνα
μικροϊδιοκτήτη. • Να γίνει αντιληπτή η κραυγή αγωνίας του λαού, που λέει (( ΔΕΝ
ΠΛΗΡΩΝΩ όχι διότι δεν θέλω αλλά διότι ΔΕ ΜΠΟΡΩ, δεν μπορώ
άλλο )). • Να στραφεί η αναζήτηση φόρων στην παραοικονομία, στα καρτέλ, στο
μεγάλο κεφάλαιο. • Να αρχίσει επί τέλους το νοικοκύρεμα του κράτους, που όλο
ανακοινώνεται και ποτέ δε γίνεται. Οι αντοχές της κοινωνίας τελείωσαν . Η μεσαία τάξη, η σπονδηλική στήλη της εθνικής οικονομίας δεν αντέχει αλλό την έχετε συθλήψη. Και όλα αυτά διότι τα θέλει η ΤΡΟΪΚΑ και Δ.Ν.Τ

http://kyparissiotis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: