ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Σεισμολόγοι: Μειώνεται η πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού στην Οιχαλία

Την τοποθέτηση σεισμογράφων στην περιοχή της Οιχαλίας στην οποία παρατηρείται αυξημένη σεισμική δραστηριότητα ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  σήμερα με τη συμμετοχή των κ. κ. Ευθύμιου Λέκκα Αντιπρόεδρου ΟΑΣΠ, Γεωλόγου, Γκανά Αθανάσιου εκ μέρους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Παπαζάχου Κωνσταντίνου Πολιτικού μηχανικού του ΟΑΣΠ, της κας Νικολάκου Κωνσταντίνας Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, του κ. ΑΠόστολου Παπαφωτίου Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου και του κ. Γιαννακέα Παναγιώτη Διευθυντή  Τεχνικών Έργων Π.Ε. Μεσσηνίας.
Ο Περιφερειάρχης αφού ευχαρίστησε τους ειδικούς επιστήμονες για την συνεργασία, έκανε λόγο  για την επιμονή του φαινομένου με συνεχείς μικρούς σεισμούς η οποίοι δικαιολογημένα  δημιουργούν ανασφάλεια στους κατοίκους.

Επισήμανε επίσης την ετοιμότητα της Περιφέρειας καθώς την ανάγκη για πλήρη χαρτογράφηση της περιοχής από τους ειδικούς και έκανε λόγο για  εφησυχασμό των κατοίκων μιας και ο καθηγητής κ. Λέκκας επισήμανε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι το φαινόμενο εκτονώνεται με πολλούς μικρούς σεισμούς και έτσι μειώνεται η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου. 
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την διαμόρφωση σε συνεργασία με τους καθηγητές  ενός σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πολιτικής προστασίας) σε επίπεδο Περιφέρειας, σχέδιο στο οποίο θα συμβάλουν σημαντικά οι νέες τεχνολογίες καθώς και ο εθελοντισμός.
Συμφωνήθηκε ώστε οι καθηγητές να επισκεφθούν τα χωριά που βρίσκονται στο επίκεντρο των σεισμών για την ενημέρωση των κατοίκων καθώς και τη τοποθέτηση σεισμογράφων σε δύο καίρια σημεία της περιοχής του Δήμου Οιχαλίας ώστε να καταγράφονται συνεχώς τα φαινόμενα.

Από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου
http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: