ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Συμβουλές καθαριότητας για τo pc

Λοιπόν το καλοκαίρι πέρασε, και ήρθε η στιγμή να κάτσετε μπροστά στα αγαπημένα σας μηχανήματα! Ξέρω μερικοί απο εσάς πόσο τα αγαπάτε.Ιδιαίτερα με εκέινα τα post λίγο πριν τις διακοπές που μόνο που δεν τα διαολοστέλνατε - ως την μοναδική πηγή κακού στην προσωπική σας ζωή! Λοιπόν νέα season, νέα αρχή και καλό ειναι να προσέξουμε την καθάριοτητα του desktop μας (κυριολεκτικά) αλλά και του υπολογίστή μας, Εξάλλου αυτή η περίοδος για πολλούς χρήστες ειναι περίοδος format - αναβαθμίσεων που θέλουν να δώσουν έναν τόνο φρεσκάκαδας για το νέο ξεκίνημα!
Έχουμε και λέμε!

1.ΚΟΥΤΙ-CASE
1.1 Γενικά καθαρισμός:Χρήστες PC και όχι μόνο, όσο και να μην σε νοιάζει το εξωτερικό του υπολογιστή σίγουρα είναι πολύ lame εικόνα να έχεις το tower σου ή ακόμα το άσπρο macintosh σου μέσα στην σκόνη και την βρωμιά! Ακόμα και αν το έχεις κρύψει κάτω από το γραφείο - μπορείς να θυμηθείς σίγουρα εκείνες τις φορές που σκύβεις για να βγάλεις κανένα καλώδιο και λες την κλασική ατάκα ' Πω ρε πούστη τι γίνεται εδώ κάτω, κάποια στιγμή να καθαρίσω'.Λοιπόν προμηθευόμαστε ένα βετέξ με νερό και υπομονετικά αφαιρούμε τα στρώματα σκόνης πάνω από το κουτί, τα πλαστικά αλλά και γενικότερα επιφάνειες. Το ίδιο κάνουμε και για τα πλαστικά σημεία της οθόνη μας. Επιμένουμε όπου υπάρχουν βρομιές και μετά από λίγο είμαστε έτοιμοι! Φυσικά ο καθαρισμός γίνεται όταν το μηχάνημα δεν δουλεύει ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Οι χρήστες PC είναι σημαντικό να δώσουν λίγο προσοχή στο πίσω μέρος με τα ανοιχτά μέρη από τα ανεμιστηράκια! Εκεί έχουμε το φαινόμενο η σκόνη εξαιτίας εισαγωγής - εξαγωγής αέρα να έχει συσσωρευτεί και να έχει σχηματίσει κομμάτια. Προσεκτικά προσπαθούμε να αφαιρέσουμε ότι μπορούμε - αν δεν μπορούμε τα υπόλοιπα θα τα κανονίσουμε με τον εσωτερικό καθαρισμό! Επαναλαμβάνω όχι πίεση, χωρίς ρεύμα!!!!


1.2 Εσωτερικός καθαρισμός: Για χρήστες PC! Καταρχήν το κάνετε μόνο αν ξέρετε να το κάνετε. Αν νομίζετε ότι δεν μπορείτε ή αισθάνεστε ότι φοβάστε το αφήνεται για κάποιον άλλον πχ..τον αδερφό σας, τον φίλο/φίλη σας , τον πατέρα σας κτλ κτλ. Ανοίγουμε το Case, καλό είναι να βγούμε στο μπαλκόνι - παίρνουμε το turbo boost πιστολάκι της γκόμενας, αδερφής, μαμάς και από μια λογική απόσταση 20-30 εκατοστών προσπαθούμε να διαλύσουμε εστίες σκόνης! Δίνουμε βάση στα ανεμιστηράκια και στις ψήκτρες! ΠΡΟΣΟΧΗ Δεν αναπνέουμε την σκόνη που φεύγει από το κουτί, είτε φοράμε μία μάσκα είτε βάζουμε ένα πανί στο πρόσωπο μας. Η σκόνη αυτή δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας! Ίσως έχετε ακούσει από πολλούς για την ίδια διαδικασία αλλά με την χρήση πεπιεσμένου αέρα από το βενζινάδικο της γειτονιάς - για καλύτερα αποτελέσματα. Παρόλο που είναι πρακτική και έξυπνη σαν ιδέα - δεν θα την πρότεινα για τον απλό χρήστη που θέλει απλά να κάνει έναν καθαρισμό! Ο λόγος είναι ότι η πίεση του αέρα είναι τόσο ισχυρή που υπάρχει περίπτωση σε κακής ποιότητας fan-άκια στο εσωτερικό των pc να τα στριφογυρίσει με μεγαλύτερη ταχύτητα απο αυτή που είναι φτιαγμένα να γυρνάνε και να τα στείλουν αδιάβαστα! Επίσης έχω ακούσει και για περιπτώσεις που η πίεση ήταν τόσο ισχυρή που έκανε ζημιά και στο motherboard!


Γενικά η αφαίρεση της σκόνης και της βρωμιάς απο το εσωτερικό του υπολογιστή μας θα δώσει μια ανάσα στα εσωτερικά ανεμιστηράκια και ψύκτρες για να δουλέψουν καλύτερα - ίσως βελτιώσει λίγο και τα επίπεδα θορύβου- και φυσικά θα μειώσει κατά πολύ τις εστίες μικροβίων στο γραφείο μας!Επαναλαμβάνω κάθε προσπάθεια καθαρισμού θα πρέπει να γίνει όταν το μηχάνημα είναι κλειστό και εκτός παροχής ρεύματος!

2.Πληκτρολόγιο - Mouse
Δεν υπάρχει χειρότερο και ποιο αηδιαστικό πράγμα από ένα βρώμικο mouse ή ένα βρώμικο πληκτρολόγιο! Για μια πιθανή λύση καθαρισμού και βελτίωσης της αίσθησης του πληκτρολογίου θα αναφερθώ σε αμέσως επόμενο post - οπότε stay tuned. Παρόλα αυτά να πω τα κλασικά! Καλό είναι όταν ξεκινάει η μέρα μας στο γραφείο και πριν ξεκινήσουμε την επαφή με το πληκτρολόγιο να πλένουμε τα χέρια μας έτσι ώστε να αφαιρούμε ότι βρωμιά , λίπος και ιδρώτας έχει συσσωρευτεί. Αποφεύγουμε να τρώμε δίπλα σε πληκτρολόγιο, να φτιάχνουμε τα μαλλιά μας, να τρώμε τα νύχια μας, να πειράζουμε την μύτη μας! Αν η σκόνη του υπολογιστή είναι μια αξιοσέβαστη πηγή μικροβίων όλα αυτά τα υπολείμματα - από το σώμα ή μας τα οποία κάθονται και κάθονται με το καιρό στο βάθος του πληκτρολογίου μας ή οι διάφορες τροφές - είναι super duper πηγή μικροβίων. Καλό είναι μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον να θυμόμαστε τουλάχιστον να αναποδογυρίζουμε το πληκτρολόγιο και να προσπαθήσουμε να διώξουμε αυτές τις βρομιές. Φυσικά δεν έχει νόημα αν το κάνεις πάνω στο γραφείο σου - αλλά πάνω από ένα καλάθι για άχρηστα! Αν ανήκουμε στους ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερα λιπαρή επιδερμίδα - χέρια ή γενικότερα ιδρώνουμε αρκετά - τότε είναι καλό να προμηθευτούμε ειδικά χαρτομάντιλα καθαρισμού με λίγο άρωμα και γενικότερα να σκουπιζόμαστε τακτικά - έτσι μειώνουμε τα ποσοστά από λίπος και ιδρώτα να κοσμεί τα πλήκτρα μας! Το ιδιο ισχύει και για το mouse! Ομολογώ πολλές φορές σιχαίνομαι όταν βλέπω mouse άλλων και ο ιδρώτας και το λίπος φτιάχνουν μαύρες γραμμές πάνω στο mouse! Με ένα πανάκι ή ένα χαρτομάντιλο όπως πάνω μπορείτε μία στο τόσο να το σκουπίζετε - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ!

Όσοι απο εσάς, είστε άτυχοι και χρησιμοποιείτε ακόμα mouse με μπίλια - τότε περιττό να σας πω ότι με ένα λαμάκι θα πρέπει τακτικά να ανοίγεται το κάτω μέρος του mouse και να καθαρίσετε τις ροδέλες που ακουμπάει η μπίλια! Επειδή όμως πολλοί δεν θα το έχουν κάνει ποτέ - και καταλαβαίνω ότι δεν θέλουν να μπουν στην διαδικασία να το κάνουν τότε σας προτείνω είτε να αγοράσετε είτε να σας αγοράσουν ένα φτηνό οπτικό mouse το οποίο ΔΕΝ θα χρειαστεί να το καθαρίσετε μιας και δεν έχει μπίλια - και φυσικά θα σας κάνει παραγωγικούς!

Γενικά πληκτρολόγιο και mouse είναι 2 πράγματα που ερχόμαστε σε επαφή! Είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας να τα κρατάμε καθαρά - πόσο μάλλον αν δουλεύουμε σε γραφεία μαζί με άλλους. Προσπαθούμε να κρατάμε τις εστίες βρωμιάς οσο το δυνατόν σε πιο χαμηλά επίπεδα - αλλά και να σεβαστούμε τους συνεργάτες μας!Να μην αναφέρω το γεγονός ότι πολλοί χρήστες έχουν τόσο βρώμικα πληκτρολόγια στα οποία έχει αλλοιωθεί η αρχική αίσθηση της πληκτρολόγησης με αποτέλεσμα αυτά αν γίνονται όλο και πιο δύσχρηστα στην χρήστη και συνεπώς να γινόμαστε λιγότερο παραγωγικοί!

3. Οθόνη!
Σε αυτή την κατηγορία έχουν γίνει τρομερά εγκλήματα! Χρήστες - καθαρίστριες οπλισμένες με χείριστης ποιότητας χημικά επιτίθενται καθημερινά σε ανυποψίαστες οθόνες οι οποίες με τον καιρό χάνουν την λάμψη τους ή γενικότερα δέχονται στην πιο ευαίσθητη περιοχή τους- έναν τεχνολογικό βιασμό! Λοιπόν ας το πούμε άλλη μια φορά! Πως καθαρίζουμε οθόνες. Το νερό της βρύσης ΝΑΙ ΑΥΤΟ είναι ο φίλος μας.

Βήμα πρώτο: Χρησιμοποιούμε είτε λίγο χαρτί κουζίνας (όχι χαρτοπετσέτα δεν κρατάει - ούτε πανί που θα αφήσει χνούδι) και αφαιρούμε σε πρώτο πέρασμα την σκονη - όχι με λεπτομέρεια - αλλά μερικές φορές είναι τόσα πολλά τα στρώματα που ένα γρήγορο πέρασμα - με στεγνό χαρτί πρέπει αν γίνει .

Βήμα δεύτερο: 2-3 μέρη από χαρτί κουζίνας τα περνάμε ελαφρά κάτω απο την βρύση ίσα να βραχούν - να μην διαλυθούν! Ξεκινάμε πάνω κάτω από την μία γωνία στην άλλη. ΔΕΝ πιέζουμε αρκετά - ειδικά αν η οθόνη είναι TFT! Επιμένουμε σε γωνίες ή σε σημεία που υπάρχει βρωμιά!

Βήμα τρίτο: 1-2 μέρη απο χαρτί κουζίνας και περνάμε ξανά την επιφάνεια για να φύγουν τυχόν νερά που έχουν μείνει στην επιφάνεια της οθόνης! Είμαστε έτοιμοι!

Ούτε χημικά ούτε τίποτα - λίγο χαρτί και λίγο νερό! Φυσικά και εδώ να αναφέρω πραγματικές ιστορίες από χρήστες με οθόνες τόσο βρώμικες που νόμιζα ότι οι οθόνες τους είχα χαλάσει είχαν κάψει pixel επειδή η βρωμιά είχε γίνει ένα με την οθόνη! Μην γελάς ΝΑΙ υπάρχουν τόσο τεμπέληδες σε αυτό τον κόσμο!

Οι χρήστες laptop - μπορείτε να κάνετε το ίδιο για την οθόνη σας αλλα και για το εξωτερικό μέρος! Το πληκτρολόγιο σας δεν μπορεί να καθαριστεί με τον ίδιο τρόπο όπως το πληκτρολόγιο απλού υπολογιστή, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε 2 φορές πιο προσεκτικοί με αυτό!

Η καθαριότητα των μηχανημάτων μας αλλά και γενικότερα του ιδιαίτερου χώρου στον οποίο δουλεύουμε, δεν είναι μόνο ένδειξη παστρικο-σύνης ή αισθητικής! Είναι μια πράξη η οποία μας βοηθάει να κρατάμε το σε υψηλό επίπεδο - ποιοτικό τον χώρο εργασίας μας - μας δίνει μια αίσθηση τακτοποιημένων πραγμάτων και της καλής κατάστασης.Τέλος μειώνει τις ρυπογόνες περιοχές ιδιαίτερα σε χώρους που μπορεί να δουλεύουν υπεράριθμοι.

Εξάλλου..η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά! Ένα να βλέπω καθαρούς χρήστες λέμε!

ΑΠΟ http://javapapo.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: