ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Μειωμένη κατά 100.000 τόνους η παραγωγή κρασιού

Μειωμένη κατά 100.000 τόνους θα είναι η παραγωγή φέτος ελληνικών κρασιών. Από τους 310.000 τόνους του 2010, υπολογίζεται ότι η παραγωγή θα πέσει στους 230.000, κυρίως λόγω του περονόσπορου που χτύπησε σε αρκετές περιοχές της χώρας τα σταφύλια. Θέμα ποιότητας, ωστόσο, δεν τίθεται. Ο ελληνικός οίνος θα είναι για μία ακόμα χρονιά εξαιρετικός!». Οι περισσότεροι οινοπαραγωγοί τρυγούν τις μέρες, με καθυστέρηση 10 περίπου ημερών σε σχέση με πέρυσι, τα αμπέλια τους. Σε αρκετές περιοχές της επικράτειας, ο περονόσπορος φέτος έβλαψε καθοριστικά τα αμπέλια. Αμπελουργοί εξηγούν: «Οι περισσότεροι δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε τον περονόσπορο με τους συνήθεις ψεκασμούς. Ο καιρός βοήθησε ώστε ο μύκητας αυτός να γίνει ανθεκτικός στα φυτοφάρμακα. Τα προσβεβλημένα αυτά σταφύλια δεν τρυγιούνται, που σημαίνει και μικρότερη παραγωγή κρασιού".
Κατά τόπους, μάλιστα, η ζημιά είναι τεράστια: υπολογίζεται ότι χτυπήθηκε το 70% του συνόλου των αμπελώνων σε Κρήτη και Εύβοια, εκεί μάλιστα πολλοί καταστράφηκαν κατά 100%. Και στην Πελοπόννησο, οι μισές καλλιέργειες επλήγησαν, κατά δεύτερο λόγο σε Αττική, Βοιωτία, Καρδίτσα, Τίρναβο. Στη νησιωτική Ελλάδα, πάλι, ανάλογα προβλήματα είχε κυρίως η Λήμνος (ζημιές σε ποσοστό 30%). Από εκεί και πέρα οι Ρόδος, Σάμος, Ζάκυνθος και Λευκάδα, ενώ στην Κεφαλονιά αρρώστησε η μισή ρομπόλα ζώνης.

http://valta-trifilias.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: