ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Tα απαραίτητα στο αυτοκίνητο!!!


Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα έπρεπε να έχει κάθε οδηγός στο αυτοκίνητό του εκτός από αυτά τα οποία προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. τα οποία μπορεί να τον βοηθήσουν σε μια δύσκολη κατάσταση δίνοντάς του "χείρα βοήθειας" . Τα αντικείμενα που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα αυτοκίνητο βάσει του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι τα εξής: Τρίγωνο, πυροσβεστήρας, φαρμακείο.

-Πυροσβεστήρας: Πρέπει να ελέγχεται τακτικά μιας και η διάρκεια ζωής πολλών τύπων είναι περιορισμένη και σχεδόν κάθε χρόνο χρειάζονται αναγόμωση -αν ο πυροσβεστήρας είναι παλιός καλό θα είναι να αντικαθίσταται.
-Τρίγωνο: Το τρίγωνο δεν πρέπει να λείπει από κανένα αυτοκίνητο, θέλει όμως προσοχή για να μη σπάσει από το βάρος των αποσκευών, αν βρίσκεται στο πορτ-μπαγκάζ. Το τρίγωνο πρέπει να τοποθετείται στην απόσταση των 150 μέτρων περίπου από το όχημά σας.
-Γάντια: Μπορεί να σας φανούν χρήσιμα σε περίπτωση που χρειαστεί να επισκευάσετε κάτι στο αυτοκίνητό σας (π.χ. αλλαγή ελαστικού, μικροεπισκευές στον κινητήρα σε περίπτωση που είστε γνώστης).
-Αδιάβροχο: Αποδεικνύεται εξίσου χρήσιμο για επισκευή στο αυτοκίνητο σε άσχημες καιρικές συνθήκες, μπορεί επίσης να στρωθεί για να σας βοηθήσει σε επισκευές.
-Φακός: Είναι επίσης απαραίτητος για δύσκολες καταστάσεις στη νύχτα., αλλά και για επισκευές , ανεύρεση αντικειμένων σε περίπτωση ελλιπούς φωτισμού κ.λπ.
- Μικρή εργαλειοθήκη: Επειδή σε ένα ταξίδι πολλά μπορούν να συμβούν, καλό θα είναι να έχετε μαζί σας μια συλλογή εργαλείων για κάθε ενδεχόμενο.
- Συρματόσκοινο ρυμούλκησης: Σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σας αρνείται να συνεχίσει, ένα συρματόσκοινο θα σας βοηθήσει να φτάσετε ως το πλησιέστερο συνεργείο για τις απαραίτητες εργασίες.
-Ρευματαγωγοί: Τα καλώδια των ρευματαγωγών σας βοηθούν να συνεχίσετε τη διαδρομή σας σε περίπτωση που η μπαταρία του αυτοκινήτου σας δεν λειτουργεί.
-Φωτογραφική μηχανή: Στην περίπτωση ατυχήματος η φωτο-γραφική μηχανή είναι αδιάψευστος μάρτυρας των γεγονότων. Καλύτερα να είναι μιας χρήσεως.
-Ήσσονος σημασίας αλλά χρήσιμα είναι επίσης: Mια κουβέρτα, ένα μπουκάλι νερό και ένα δοχείο για βενζίνη.
-Φαρμακείο:Επειδή μπορεί να αισθανθείτε αδιαθεσία ή να έχετε μικροτραυματισμούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καλό είναι το φαρμακείο σας να περιέχει τα απαραίτητα για μικροτραυματισμούς όπως γάζες, ψαλίδι επιδέσμους και αντισηπτικό. Αν περιέχει και αποστειρωμένες γάζες, δεν πρέπει να έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους                        

    
ΑΠΟ http://iliadasphoto.grafbb.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: