ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Εξοπλισμός για ενίσχυση σήματος ασύρματου δικτύου Internet


Παρακάτω θα βρείτε κάποιες λύσεις για να έχετε ικανοποιητικό σήμα όσοι είστε μακριά από την κεραία.Ιδανικά  χρειάζεται μια εξωτερική κεραία και αν γίνετε να έχει και οπτική επαφή με τον πομπό.Αν υποθέσουμε ότι το δίκτυο στο χωριό θα έχει μια καλή λειτουργία και με δεδομένο το ακριβό κόστος του mobile internet αξίζει να το ψάξετε,νομίζω πως αν σηκώσετε μια κεραία στην ταράτσα και χρειαστείτε καμιά 20αριά μέτρα καλώδιο,με ένα κόστος 80-100€ θα είστε εντάξει.Το θέμα είναι να δουλέψει αυτό το πράγμα και λύσεις για τα προβλήματα λήψης σε απόσταση 300-500  μέτρα με ένα σχετικό κόστος βρίσκονται εύκολα.
Αλλιώς το Laptop στο χέρι και καφεδάκι στο καφενείο!!!!!









Απαραίτητος Εξοπλισμός
Επιλογή Πρώτη:
Κάρτα Wi-Fi (PCI)Η πρώτη λύση είναι και η πιο οικονομική. Ένας υπολογιστής με ενσωματωμένη ασύρματη κάρτα δικτύου ή προσθήκη κάρτας δικτύου Wi-Fi 2,4b/g στον ήδη υπάρχοντα υπολογιστή εάν δεν διαθέτει. Συνιστούμε να τοποθετήστε κάρτα Wi-Fi 2,4 με βύσμα κεραίας reverse sma (προκειμένου να έχετε τη δυνατότητα τοποθέτησης εξωτερικής κεραίας) και ισχύ 100mw. Το κόστος της ξεκινά από τα 15 euro.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη σύνδεσης είναι:
  • Η πολύ μικρή απόσταση από τον Σταθμό Βάσης Wi-Fi
  • Η οπτική επαφή με τον Σταθμό Βάσης Wi-Fi χωρίς την ύπαρξη εμποδίων (φυτά, τσιμέντο, σίδερο κτλ)


Επιλογή Δεύτερη:(Είναι λιγότερο οικονομικός τρόπος και υπάρχουν απώλειες στο σήμα). Μία ασύρματη κάρτα δικτύου που να λειτουργεί στο πρωτόκολλο IEEE 802.11b/g και να υποστηρίζει την σύνδεση εξωτερικής κεραίας. Απαραίτητα υλικά:
Omni κεραίαPanelΚαλώδιο
Omni κεραίαPanelΚαλώδιο
  • Μία εσωτερική (φορητή) κατευθυντική ή omni κεραία. Προτείνουμε αυτή τη λύση όταν είστε έως 500 μέτρα από το σταθμό βάσης και ο χώρος που βρίσκετε ο υπολογιστή σας έχει οπτική επαφή με την κεραία. Αν μεσολαβούν τοίχοι θα δημιουργηθούν ανακλάσεις οπότε είναι κακή λύση.
  • Το απαραίτητο καλώδιο σύνδεσης της ασύρματης κάρτας δικτύου με την κεραία. Το καλώδιο είναι μικρό σε μήκος (το πολύ 5 μέτρα) και πολύ λεπτό
Επιλογή Τρίτη:

(Ακόμη λιγότερο οικονομικός τρόπος και υπάρχουν πάλι απώλειες στο σήμα). Μία ασύρματη κάρτα δικτύου που να λειτουργεί στο πρωτόκολλο IEEE 802.11b/g και να υποστηρίζει την σύνδεση εξωτερικής κεραίας. Απαραίτητα υλικά:
Omni low gain 10dbiYagi medium gain 12dbiPanel high gain 16dbi
Omni low gain 10dbiYagi medium gain 12dbiPanel high gain 16dbi
Grid very high gain 24dbiΚαλώδιο
Grid very high gain 24dbiΚαλώδιο
  • Μία εξωτερική (μη φορητή, συνήθως τοποθετείται στην ταράτσα) omni ή κατευθυντική κεραία vertical. (Από 39 euro)
    • Omni low gain 10dbi. Δεν προτείνουμε αυτή την κεραία λόγο ότι δημιουργεί & λαμβάνει πολλές παρεμβολές λόγο της κυκλικής εκπομπής & λήψης της. (Από 35 euro)
    • Yagi medium gain 12dbi. Προτείνουμε αυτή την κεραία για αποστάσεις έως 3 χιλιόμετρα. Η κεραία προσανατολίζεται στη βάση μια και είναι κατευθυντική. (Από 24 euro)
    • Panel high gain 16dbi. Προτείνουμε αυτή την κεραία για αποστάσεις έως 4 χιλιόμετρα. Η κεραία προσανατολίζεται στη βάση μια και είναι κατευθυντική. (Από 45 euro)
    • Grid very high gain 24dbi. Προτείνουμε αυτή την κεραία για μακρινές αποστάσεις. Η κεραία προσανατολίζεται στη βάση μια και είναι κατευθυντική.
  • Το απαραίτητο καλώδιο σύνδεσης της ασύρματης κάρτας δικτύου με την κεραία. Το καλώδιο αυτό είναι πολύ πιο χοντρό και πρέπει να βρεθεί τρόπος για να εισέλθει στον εσωτερικό χώρο του οικήματος (συνήθως απαιτεί τρύπα σε κάποιο τοίχο). Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 μέτρα γιατί οι απώλειες θα είναι πολύ μεγάλες
    • LMR 240 (1,40 euro/μέτρο)
    • LMR 400 (2,20 euro/μέτρο)
Επιλογή Τέταρτη:
(Αυτός ο τρόπος είναι ο πιο ακριβός, αλλά έχει και τα περισσότερα πλεονεκτήματα).
Έξωτερική συσκευή ασύρματου δικτύου (Access point)Υδατοστεγές κουτί
Έξωτερική συσκευή ασύρματου δικτύου (Access point)Υδατοστεγές κουτί
Κατευθυντική κεραίαΚαλώδιο δικτύου (UTP)Κάρτα δικτύου (ethernet)
Κατευθυντική κεραίαΚαλώδιο δικτύου (UTP)Κάρτα δικτύου (ethernet)
  • Μία εξωτερική συσκευή ασύρματου δικτύου (Access point) που να λειτουργεί στο πρωτόκολλο IEEE 802.11b/g και να υποστηρίζει την σύνδεση εξωτερικής κεραίας
  • Ένα υδατοστεγές κουτί, για την προστασία του Access Point, από τις καιρικές συνθήκες
  • Μία κατευθυντική κεραία ( Από 45 euro)
  • Καλώδιο δικτύου (UTP) για την μεταφορά των δεδομένων από την εξωτερική συσκευή (Access Point) στον υπολογιστή
  • Κάρτα δικτύου (ethernet), πάνω στην οποία συνδέεται το καλώδιο UTP που κατεβαίνει από το Access Point
  • Προαιρετικά:
    Αν θέλετε να συνδέσετε περισσότερους του ενός υπολογιστή, που βρίσκονται στο ίδιο οίκημα, θα μπορούσατε να συνδέσετε το καλώδιο που κατεβαίνει από το εξωτερικό Access Point σε κάποιο άλλο εσωτερικό Access Point, το οποίο θα διαμοιράζει ασύρματα, μέσα στο οίκημα, την σύνδεσή σας με το Ασύρματο Δίκτυο του SCANNER FM 102.2 (FREE Wi-Fi). Η λύση αυτή βέβαια, αυξάνει το κόστος, αφού θα χρειαστείτε ένα επιπλέον Access Point και τόσες ασύρματες κάρτες όσοι οι υπολογιστές που θέλετε να συμμετέχουν στο δίκτυο.
Σημαντικό!
Συνοψίζοντας, αν και προσπαθήσαμε να σας δώσουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, με δεδομένο ότι η κάρτα δικτύου Wi-Fi του υπολογιστή σας είναι πομποδέκτης οπότε πρέπει να λάβει ο σταθμός βάσης σήμα σας, για να μπορέσετε κατόπιν να συνδεθείτε στο δίκτυο, άποψη μας (προκειμένου να βελτιστοποιήσετε την εκπομπή & την λήψη της κάρτας σας ανάλογα με την απόσταση) είναι να χρησιμοποιήσετε μια Panel κεραία ή Yagi με κόστος 35 euro για αποστάσεις έως 3κμ (έχει δοκιμαστεί σε μονοκατοικίες με οπτική πάντα επαφή με το σταθμό βάσης την 13-1-2008 και λειτουργεί άψογα) & Grid με κόστος 45 euro για μεγαλύτερες αποστάσεις (έχει δοκιμαστεί σε μονοκατοικίες με οπτική πάντα επαφή με το σταθμό βάσης την 29-2-2008 και λειτουργεί άψογα), που μπορεί να τοποθετηθεί και στον υπάρχοντα ιστό κεραίας τηλεόρασης, (φροντίζοντας να έχετε οπτική επαφή με τη βάση). Καλώδιο που προτείνουμε προκειμένου να συνδέσετε την κεραία με την κάρτα δικτύου του υπολογιστή είναι το LMR 240 ή LMR 400 έως 15 μέτρα με κόστος 1,40 & 2,20 αντίστοιχα, euro ανά μέτρο (η σύνδεση κεραίας, καλωδίου και υπολογιστή είναι τόσο απλή, όσο η σύνδεση μιας κεραίας τηλεόρασης) και τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά. Αποφύγετε ενισχυτές προκειμένου να αυξήσετε το σήμα γιατί το μόνο που θα πετύχετε είναι να αυξήσετε το θόρυβο σε βάρος του φάσματος. Τα 100mw (1 δέκατο του watt) που διαθέτει η κάρτα σας είναι αρκετά προκειμένου να συνδεθείτε με το δίκτυο, αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά.
ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΠΑΤΕΝΤΕΣ!!! ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ!!! ΚΑΛΩΔΙΑ (ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ) ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΡΗΣΗ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ - ΒΡΥΟΤΟΠΟΣ - ΜΑΥΡΟΛΙΘΟΣ - ΡΟΔΙΑ - ΔΕΛΕΡΙΑ - ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΕΙΟ - ΤΥΡΝΑΒΟΣ - ΦΑΛΑΝΝΗ - ΔΑΣΟΧΩΡΙ.
Ιδανική Λήψη
Ιδανική Λήψη
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Προτείνεται σε όσους έχουν ασύρματη κάρτα δικτύου στον υπολογιστή τους να ακολουθήσουν τα βήματα των οδηγιών που υπάρχουν στο site (set up) και μόνο εφόσον δεν επικοινωνούν με το Ασύρματο Δίκτυο του SCANNER FM 102,2 (FREE Wi-Fi) να προμηθευτούν τον υπόλοιπο εξοπλισμό. Μήν αγοράσετε εξοπλισμό, αν δεν είστε σίγουροι ότι η λύση που επιλέξατε είναι η κατάλληλη για την περίπτωση σας. Προτείνουμε να συμβουλευτείτε κάποιον τεχνικό, ο οποίος αφού σας επισκεφτεί θα σας προτείνει αυτός την πιο συμφέρουσα λύση. Τέλος κάνετε έρευνα αγοράς γιατί έχουμε παρατηρήσει μεγάλες διαφορές τιμής ιδικά στην πώληση των κεραιών 2,4 GHz, που πωλείται σαν αξεσουάρ ενώ κυριολεκτικά είναι το πιο απλό (πολύ σημαντικό βέβαια) εξάρτημα όπως π.χ η κεραία της τηλεόρασης.




7 σχόλια:

TASOSPLATI είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΟΟΟΟ........

A.G.S είπε...

Αν δουλέψει η κεραία στο καμπαναριό θα χρειαστείς μια κεραιούλα και συνδέσου με καλώδιο με την κεραία σου.Σημαντική λεπτομέρεια ,προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις τα λιγότερα δυνατά μέτρα καλώδιο,και ρώτα και κανένα τεχνικό...
Αν μπορείς να μάθεις τεχνικές λεπτομέρειες για την κεραία που έχουν βάλει θα βοηθήσει να βγάλουμε άκρη.

Ηλίας είπε...

ΑΚΟΜΑ ΤΙΠΟΤΑ.....
$@#$%#@%$@#

A.G.S είπε...

δεν δουλεύει???

Ηλίας είπε...

ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΔΕΟΜΑΣΤΕ ΕΧΟΥΜΕ 2 ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΗΜΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ...

A.G.S είπε...

Η δεν έχουν δώσει πρόσβαση στο ίντερνετ και απλά εκπέμπει σήμα,ή είναι θέμα ρυθμίσεων στα pc σας(δεν νομίζω).Πρέπει να είναι επιλεγμένη αυτόματη απόδοση ΙΡ και αυτόματη απόδοση διεύθυνσης DNS..λογικά αν έχετε μπει σε ελύθερα ασύρματα δικτυα οι ρυθμίσεις σας δεν είμαι το πρόβλημα.

TASOSPLATI είπε...

ΕΧΩ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ Κ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΩ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΟΝΤΑ. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΕΡΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΟΚΙΜΗ...