ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Donuts Νο.03 (λουκουμάδες 2 παραδοσιακές συνταγές)

1η παραδοσιακή συνταγή
Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
  • 2 αυγά
  •  1 ½ φλυτζάνι του τσαγιού γάλα
Εκτέλεση
  • Ανακατεύω αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη και αλάτι. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνω σε μια μαλακή ζύμη. Την αφήνω να ανέβει {να φουσκώσει  δηλαδή}περίπου 2 ώρες.
  • Στην συνέχεια πλάθω στρογγυλές κουλούρες και τις αφήνω πάλι για ¼ της ώρας.
  • Ψήνω στο τηγάνι  σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές 
  • Πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
2η παραδοσιακή συνταγή
Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
  • 350 γραμ. φρέσκο γάλα,
  • 150 γραμ. νερό,
  • 2 φακελάκια μαγιά της στιγμής,
  • 4 κουταλάκια  μικρά αλάτι,
  • 1 αυγό,
  • 1/3 φλιτζανιού  βούτυρο,
  • 2 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ.
Εκτέλεση
  • Ζεσταίνω γάλα και νερό ελαφρά και διαλύω την  μαγιά. Ανακατεύω  πολύ καλά το μπέικιν με το αλεύρι σ΄ ένα μεγάλο  μπολ. Προσθέτω  το  χλιαρό γάλα  και ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί  το αλεύρι.
  • Χτυπάω επίσης καλά  την ζάχαρη, το βούτυρο, το αυγό το αλάτι και τα ζυμώνω.
  • Αφήνω την ζύμη να ανέβει και να διπλασιασθεί. Κόβω  την ζύμη σε κομμάτια, πλάθω κουλουράκια και τα αφήνω να ξαναφουσκώσουν.
  • Τηγανίζω τα ντόνατς σε καυτό λάδι και αφού στραγγίσουνε σε χαρτί  τα  πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη. Μπορώ αν θέλω να τα σερβίρω με μαρμελάδα η κρέμα..
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΕΝΙΚΩΣ: Μπορώ να αλείψω με ένα λευκό και με άρωμα λεμονιού  γλάσσο , πού γίνεται με ζάχαρη άχνη και ξύσμα και χυμό λεμονιού.

Το ροζ γλασσο

Λογικά πρέπει να είναι γλάσο που φτιάχνεται με ζάχαρη άχνη και το χρωματίζουν με χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Εγώ ξέρω 2 τρόπους για να φτιάξω γλάσο :
Ο πρώτος είναι να πάρεις 2 φλυτζάνια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη και να ρίξεις 2 κουταλάκια νερό να αρχίσεις να ανακατεύεις και θα καταλάβεις από το πόσο στητό είναι αν θέλει και άλλο νερό. Το χρώμα ζαχαροπλαστικής αν είναι σε μορφή σκόνης θα το διαλύσεις μέσα στο νερό (προσοχή θέλει πολύ λίγο χρώμα). Αν πάλι είναι σε υγρή μορφή μόλις φτιάξεις το γλάσο και το κάνεις όσο πηχτό θέλεις θα ρίξεις 2-3 σταγόνες.
Ενα άλλο γλάσο είναι και αυτό :
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 2 φλιτζάνια κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλιά γλυκόζη (αν θέλεις τη βάζεις δεν είναι απαραίτητη άλλα δίνει ωραία γυαλάδα)
Χτυπάς τα ασπράδια μαζί με το χυμό λεμονιού να φουσκώσουν και αρχίζεις να ρίχνεις τη ζάχαρη κοσκινισμένη με τη βανίλια κουταλιά-κουταλιά.  Ρίχνεις και τη γλυκόζη και ανακατεύεις μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
 ΑΠΟ http://www.greekmasa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: