1η παραδοσιακή συνταγήΥλικά
- 500 γρ. αλεύρι
- 1 φακελάκι μαγιά
- 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 2 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
- 2 αυγά
- 1 ½ φλυτζάνι του τσαγιού γάλα
- Ανακατεύω αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη και αλάτι. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνω σε μια μαλακή ζύμη. Την αφήνω να ανέβει {να φουσκώσει δηλαδή}περίπου 2 ώρες.
- Στην συνέχεια πλάθω στρογγυλές κουλούρες και τις αφήνω πάλι για ¼ της ώρας.
- Ψήνω στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές
- Πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
2η παραδοσιακή συνταγήΥλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
- 350 γραμ. φρέσκο γάλα,
- 150 γραμ. νερό,
- 2 φακελάκια μαγιά της στιγμής,
- 4 κουταλάκια μικρά αλάτι,
- 1 αυγό,
- 1/3 φλιτζανιού βούτυρο,
- 2 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ.
- Ζεσταίνω
γάλα και νερό ελαφρά και διαλύω την μαγιά. Ανακατεύω πολύ καλά το
μπέικιν με το αλεύρι σ΄ ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω το χλιαρό γάλα και
ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι.
- Χτυπάω επίσης καλά την ζάχαρη, το βούτυρο, το αυγό το αλάτι και τα ζυμώνω.
- Αφήνω την ζύμη να ανέβει και να διπλασιασθεί. Κόβω την ζύμη σε κομμάτια, πλάθω κουλουράκια και τα αφήνω να ξαναφουσκώσουν.
- Τηγανίζω τα ντόνατς σε καυτό λάδι και αφού στραγγίσουνε σε χαρτί τα πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη. Μπορώ αν θέλω να τα σερβίρω με μαρμελάδα η κρέμα..
Το ροζ γλασσο
Λογικά πρέπει να είναι γλάσο που φτιάχνεται με ζάχαρη άχνη και το χρωματίζουν με χρώμα ζαχαροπλαστικής.Εγώ ξέρω 2 τρόπους για να φτιάξω γλάσο :
Ο πρώτος είναι να πάρεις 2 φλυτζάνια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη και να ρίξεις 2 κουταλάκια νερό να αρχίσεις να ανακατεύεις και θα καταλάβεις από το πόσο στητό είναι αν θέλει και άλλο νερό. Το χρώμα ζαχαροπλαστικής αν είναι σε μορφή σκόνης θα το διαλύσεις μέσα στο νερό (προσοχή θέλει πολύ λίγο χρώμα). Αν πάλι είναι σε υγρή μορφή μόλις φτιάξεις το γλάσο και το κάνεις όσο πηχτό θέλεις θα ρίξεις 2-3 σταγόνες.
Ενα άλλο γλάσο είναι και αυτό :
- 2 ασπράδια αυγών
- 2 φλιτζάνια κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
- 2 βανίλιες
- 1 κουταλιά γλυκόζη (αν θέλεις τη βάζεις δεν είναι απαραίτητη άλλα δίνει ωραία γυαλάδα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου